Légy' sportos, kiegyensúlyozott, aktív a várandósság előtt, alatt és után!

Fitt kismama kockahassal - 5 ok, miért kövesd a példáját akár tetszik, akár nem

2017/05/10. - írta: SportosMami

Szerencsére lassan változik a szépségideál. Míg a 90'-es években a hús-vér nő volt a kifutók királynője, addig a 2000-es évekre már eltült a hús és a vér, csak a csont maradt meg némi bőr.... De most, az utóbbi években felfedezhető a javulás, mostanság a "Sportos az új szexi." De persze ebben is sikerült egy picit a ló túloldalára esni és ma már nem is sportos az a nő, akinek nincs kockahasa. Mert nem elég sportolni, lehetőleg úgy sportolj, hogy feltétlen kockahasad legyen. 

Ez igaz a várandósságra és az azt követő regenerációra is. 

Már tudjuk, hogy a várandósság idején a kismama nem kettő helyett kell, hogy egyen, hanem kettőjükért, azért, hogy mindketten egészségesek legyenek, megfelelő legyen az ásványi anyag és vitamin bevitel. 

Azt is tudjuk, hogy a várandósság nem betegség, azaz a 9 hónap alatt is lehet sportolni, természetesen csak akkor, ha az anyának az jól esik,  ha már előtte is rendszeresen mozgott és az orvosa is rábólintott. 

Egyre több olyan kismamát látni, aki nemhogy végigmozogja, de az utolsó pillanatig edz és gyakorlatilag az edzőtermeből megy szülni. 

 

Kanyarodjunk is el történetünk főszereplőjéhez, Chontel Duncan-hez, aki két évvel ezelőtt felrobbantotta az internetet, amikor 36 hetes várandósként kockahasat villantott, 2 héttel a szülés után ismét olyan volt a hasa, amiről más halandó nő csak álmodik.  Mint ahogy az lenni szokott egy ilyen jellegű hírnél a világ kétfelé szakadt. Voltak, akik istenítették, voltak, akik felelőtlen, önző nőnek kiálltották ki, amiért a várandóssága alatt "csak" a testével foglalkozott. 

contel2_1.png

kép forrás: instagram

Mivel én is a sportos anyukák táborát erősítem, azóta követem a pályafutását. Ő egy hihetetlen tudatos nő, HIIT (High Intensity Intervall Training) és Muay Thai fitness edző, vezeti a férjével közös fitness vállalkozásukat, egy gyermek édesanyja. Hajnali 4-kor kel, edz és mire a fia felkel, már túl is van rajta. Vasárnap elkészíti előre az egész heti menüjüket. Igen, tudom, durván hangzik. Mégis miért hozom fel most nektek őt? Mert 2 hete bejelentette, hogy ismét várandós, ismét folytatja az edzéseket és 20 hetesen így néz ki. 

chontel.png

kép forrása: instagram

Nem is biztos, hogy mindig "előnyös", a kockahas, mert hét hónappal az első gyermeke születése után tette közzé annak történetét, mely szerint a hasizma annyira fogta a csöppséget, hogy nem tudott természetes úton megszületni, így császármetszéssel jött a világra.

Az ő alakja, még 20 hetesen is irígylésre méltó. DE! 

Ne kövesd az ő példáját! Vagy tudod mit, inkább mégis!

Miért ne? Mert te sosem lehetsz ő, nem is kell, hogy az legyél. Ő abból él, hogy sportol. Ne hasonlítgasd vele össze magad! Felesleges! Te úgy vagy szép, és csodálatos, ahogy vagy! <3

Miért igen? Ahhoz, hogy egészséges és fitt lehess a terhesség alatt, és után, és hogy jól érezd magad a bőrödben, vedd át a szokásai alapját! 

 

1) A rendszeres testmozgás

Ha a várandósság előtt nem sportoltál rendszeresen, ne akkor állj neki a sportnak. Inkább gondolkozz előre. Ha a tervezett teherbe esés előtt egy évvel elkezded megalapozni az állóképességedet, erőnlétedet, heti háromszor eljársz mozogni, akkor áldott állapotban sem kell, hogy felhagyj a sporttal, persze csak ha az orvosd is engedi. 

2) Helyes táplálkozás

Mint már mondtam, ne kettő helyett, hanem kettőtökért egyél. Ne vonj meg semmit a testedtől, viszont tarts mértéket. A test tudja, hogy mire van szüksége, nem véletlenül vagy kívánós! De tarts mértéket!

3) Tudatosság 

Legyél tudatos vásárló, tudatos fogyasztó. Gondolkozz előre, tervezz, hogy mindenre felkészülhess.

4) Énidő

Szánj magadra is időt. Arra, ami feltölt, kikapcsol. A gyerek megszületése előtt, de főleg utána nagyon fontosak lesznek azok a percek, órák, amiket csak magaddal töltesz. Mert bármennyire is szereted a gyereked, néha fel kell töltened ahhoz az energiaraktáraidat, hogy aztán legyen mit leszívnia a csemetének. 

5) Ne add fel az álmaidat! 

Azért, mert született egy gyermek, nem kell feladni azt, aki vagy! Nyilván nem tudsz mindig 100%-ban az álmaidra koncentrálni, mert épp századik alkalommal kell áttervezned a délelőtt, de maradjanak meg, mert egyszer a gyermek nagy lesz, oviba megy, iskolába és neked folytatnod kell az életed! 

 Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, hogy oszd meg a barátaiddal is! 

Szeretnél többet tudni a várandósság utáni táplálkozásról és regenerációról?   Iratkozz fel a hírlevelemre  és megkapod ingyen az "5 titok és 5 tévhit, amit eddig nem, vagy rosszul tudtál a szülés utáni mozgásról, táplálkozásról" című tanulmányomat

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportosmami.blog.hu/api/trackback/id/tr8012494363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

báró Csekonics 2017.05.11. 11:33:27

"azaz a 9 hónap alatt is lehet sportolni, természetesen csak akkor, ha az anyának az jól esik, ha már előtte is rendszeresen mozgott és az orvosa is rábólintott. "

Hát igen - sokan tényleg ott rontják el, hogy előtte már megvan az a kis 'pocika' meg itt-ott egy kis narancsbőr, kis plusz. Erre kerül rá a többi, amit utána nagyon könnyű megideologizálni: 'nincs időm a gyerek mellett'.
Hát ez kb. a megette a kutya a házimat felnőtt változata.
(Asszonykámnak 2 gyerek mellett is van, jobban néz ki mint terhesség előtt!)

Szóval az egész csak elhatározás kérdése.

Viszont plusz egy ok (vagy inkább okozat): a fittebb anyuka (és apuka, helló 'aputestű' apukák) jobban bírja a 'terhelést'. Arra gondolok, amikor rohangálni kell a gyerek után, emelgetni, nyakba venni (plusz bevásárlószatyor, táska, kismotor stb.)
Ráadásul példaképnek sem utolsó! Nem csak arra gondolok, hogy a gyereknek nem kell szégyenkezni az oviban / suliban hogy fater / muter még az elsőre is csak fújtatva tud felmenni, hanem hogy követendő példaként ott lesz előtte az 'ép testben ép lélek' megjelenítése.

dunántúli gyerek 2017.05.11. 12:51:07

Először is ez a csaj akármit csinálhat akkor se lesz dagadt, ilyen az alap genetikája.

Másodszor kockahasat azt nem látok sehol. Az egy kockát azt nem szokták így hívni.

Harmadszor nem is igénylem egy nőn a köckahasat de kicsit se. Ennek a csajnak az alakja messze van a tökéletestől, de ha már vézna, legalább sportol, az jót tesz.

báró Csekonics 2017.05.11. 13:00:58

@dunántúli gyerek: "ilyen az alap genetikája." ez a leggagyibb bullshit amit a pocakos fotelhuszároktól a fitt de legalábbis magukkal törődő ember kaphat.
Genetika.
Az.
A sok testedzésnek, kajára (mikor és mit) odafigyelésnek semmi köze az egészhez...
Persze, genetika...

Az legfeljebb _kicsit_ segít vagy _kicsit_ gátol - kb. annyit hogy 9km futással is eléred ugyanazt az eredményt, mint más 10km után, vagy 11 is kell hozzá.

dunántúli gyerek 2017.05.11. 13:17:44

@báró Csekonics: Látszik a csajon hogy sportol ahogy az is, hogy nem tud elhízni.

Keresztanyám ugyanez az alkat, már 50 fölött, soha nem sportolt, de még gyalog se ment 100 méternél többet, eszik alaposan és ugyanilyen 40 kilós csak nem ilyen tónusos az izomzata.

Én sem vk. hízós alkat, és mozgok is. Szóval irigykedni a csaj testére nincs okom, meg amúgy sem tetszik. Én jobban nézek ki, pláne hogy faszi vagyok.

báró Csekonics 2017.05.11. 13:24:20

@dunántúli gyerek: Nem gondolom, hogy irigykedésből írtad, amit írtál - csak nagyon röhejes (és igen, kicsit dühít is) mikor 10-20+ kg súlyfelesleggel is fánkot (meg minden más 'üres karlóriát') számolatlanul zabáló emberek ideologizálják hogy ők miért lennének képtelenek hasonlóra.
Persze, ha ő _tényleg_ úgy érzi jól magát (amit kétlek), akkor lelke rajta - de elhiheti, hogy neki is menne ha kicsit is akarná. Mondjuk valóban nehezebb az az út, bár megéri.

eq2 2017.05.11. 13:27:59

@báró Csekonics: Ez meg a leggagyibb gyuros gyokerseg amit tolnak a frusztralt konditeremhuszarok. En felvallalom hogy van pocakom es hogy semmit sem teszek ellene. Mondjuk idom sincs ra ugy 10 eve de megnyugtatlak ha idom lenne sem ezzel toltenem. A fontossagi sorrendben a fittseg es a kinezet nagyon hatul kullog. Az hogy valaki nem fitt meg nem jelenti hogy ne tudna akar nehez fizikai munkat vegezni. Mig ez sok kondizos kollegamnak nem megy ezt napi szinten tapasztalom. Egesz nap toljak a feherjeport meg a kiegeszitoket este mennek futni gyurni de kezzel nem tud egy csavart meghuzni :-)))))))))) A Fenti holgy gyakorlatilag nulla immunrendszerrel rendelkezik ha egy jo erzesu orvos meglatna siman hizokurara fogna PONT a gyerek miatt. (A sajat magarol ne is beszeljunk) Es k de nem nez ki jol se egy dereka se egy csipoje. Broaf mint no. Sajna az instagramm faszbuk a gyurmazosoknak elhozta a kanaant hogy a nulla eletuk ellenere foton meg tudjak mutatni milyen boldogok es szepek abban az egy percben. Bocs de beszelgessunk a muveltsegrol az olvasott konyvekrol es lehet kiderul nem a konditerem a valasz az elet nagy kerdeseire. Nem tudom hanyan vegeztetek szakbiologuskent vagy orvoskent hogy erdemben nyilatkozzatok az emberi szervezet vagy anyagcserefolyamatokrol. Amig ez nincs meg szintiszta almuveltseg es vajakos okoskodas. Sok dokival beszeltem errol a jelensegrol és nem a gyurmazosok partjat szoktak fogni... Tetelesen szoktak cafolni a tevhiteket. Az hogy jol nezel ki meg nem lesz semmi a fejedben. Ha ettol erzed jol magad ok de ne masnak akard megmondani mi neki a jo. De segitek ha a kulso barmit is szamitana a topmodelleknek orok kapcsolatai lennenek... De hat nincsenek. No ennyit a kulososegmaniadrol r0 user. :-P

Ami a genetikat illeti a modellek jo resze (nok) xxy nemi kromoszomaju... Ha egyszer jartal volna genetikai kutatointezetben tudnad... Ja hogy a gyurmamagazinban nem irtak le? Bocsi... Akkor lapozgasd azt, abban sok a kep azt te is megerted :-P

dunántúli gyerek 2017.05.11. 13:31:13

@báró Csekonics: Nem tartom rossz 5letnek a 'népsportot'.

30 körül kezdtem rendszeresen mozogni, a sok iroda miatt, hetente 3x kocogni, heti 3x fekvőtámaszozni/hasazni, meg időnként ami jött.

Ez az egész nem kerül heti 3-4 óránál többe, és meglepett hogy sokkal jobb kondiban vagyok mint 20 évesen. Úgyhogy én megszerettem. Persze ha hízékony lennék akkkor keményebb lenne az életem, mert nekem diétáznom sose kellett, ha felment pár kiló -általában télen nem megyek futni-, pár hét mozgással el is tünt.

báró Csekonics 2017.05.11. 13:33:52

@eq2: sosem gyúrtam még, ez nagyon mellément.
Ja, a _futásra_ az alvástól csípem le az időt, nem a családtól. Így van rá időm!

Évek óta nem voltam (orrfújáson túl) beteg, nemrég voltam általános kivizsgáláson és kb. makk egészséges vagyok. Ja, kollégák arra szoktak rácsodálkozni, ha valamit nem tudok... (Ennyit a műveltségi témáról, nem, nem valóságsó témakörben - ott nagyon alulmaradnék, ezt vállalom.)
A közelgő lakásfelújításhoz a legtöbb építőanyagot én vittem fel a lépcsőn és jó érzés volt.

Sebaj, jó fánkozást / sörözést - béke van!

báró Csekonics 2017.05.11. 13:41:14

@eq2: ja, lemaradt: az egyetlen 'kiegészítő ' amit hajlandó vagy inkább kénytelen vagyok használni az az izotóniás ital, mert hosszabb távokon a víz egyszerűen nem elég, főleg nyáron.

jobbal 2017.05.11. 13:54:20

Nemrég, megjelent egy blog.hu-s poszt ami bemutatta a instagramon "jó nő" fotózási és egyéb trükköket. Pl.: aki egy fehér fal előtt készíti a fotókat az 90%-ban retusál. Szóval ezek fényében felesleges kontentnek érzem az ilyen jellegű posztokat. Bár a biztatás jó dolog, csak óvatosan az instás ideálokkal.

inyesmester 2017.05.11. 14:43:47

Nagyon nem tisztességes az embereket frusztrálni olyanokkal,akik ugyanúgy nem tehetnek róla hogy vékonyak.
A lányom ugyanígy nézett ki terhese,majd a gyerek születése után megkérték a barátnői,hogy egy ideig csak telefonon tartsák a kapcsolatot annyira kellemetlen volt saját maguk számára, hogy valaki 5 héttel a szülés után ugyanúgy néz ki,csak a melle nagyobb.
A húgom is megnyugtatott mindenkit,hogy egy hónappal a szülés után már simán tud dolgozni egy divatbemutatón.Kíváncsiságból mentek bele,de teljesen rendben volt minden.
Egyikük se mozog,egyszerűen ilyen a testalkatuk.

zizi77 2017.05.11. 15:34:02

@báró Csekonics: a narancsbőr az ösztrogén miatt van. 16 évesen 49 kg-val is volt, pedig sportoltam is. 20 éve 56kg vagyok a 170 cm-hez/néha kevesebb/.Ez idő alatt szültem és szoptattam 3 gyereket/ utolsó folyamatban/Az arányok már nem ugyanazok persze, de mindenfajta erölködés nélkül vagyok ilyen. Hidd el, van benne bőven genetika!
A fenti hölgy erre tette fel az életét. Az embernek nem szabad elhagynia magát, de ezt követendő példának sem kell kikiáltani.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.05.11. 15:45:07

Hogy milyen a szépségideál, kár tárgyalni, a szélsőségesek szélsőségesek maradnak. Nekem a túl kidolgozott izmú nő nem tetszik. És ez a "túl" már tartalmazza azt is, amikor az izmok elkezdenek elkülöníthetővé válni. Ennek a gizda, elég rossz alakú nőnek ez nem növei a csáberejét.

Az atléták, úszók, pólósok, csak például, nem így néznek ki. Mégis óriási teljesítményekre képesek. Akkor kérdéses, hogy az izomszálkásítók vajon sportolnak-e ezzel, vagy csak valami különös mániát elégítenek ki magukban. És kérdéses, hogy ez tényleg egészségjavító dolog-e, vagy már régen túl van az ideálison.

Mindegy. A lényeg a terhes nők hasizom-erősítése. Nagyon jó, ha a hasizmai bírják a terhesség és a szülés terhelését. De ez nem sok egy kicsit? Nem nyomja egy kicsit ez a méhet? Ha már a belső szervekre gyakorolt állandó nyomást nem figyeljük.

A hasizom és az azon kívül levő kötőszövetek ilyenné formálásához nagyon sok haserősítő gyakorlatot kell végezni. Ami, ha jól tippelek, haspréssel jár. Ha a hasprés csökkenti a hasüreg térfogatát, az a méhre is nyomást gyakorol. És a magzatvíz teljesen összenyomhatatlan, vagyis ha a méh térfogata 1 köbcentivel csökken, akkor a magzat térfogata csökken ennyivel. Az orvsok talán meg tudnák mondani, hogy ez mekkora kockázatot jelent. Mert nem mindegy, hogy a napi székletürítéskor szükséges néhány hasprés-e a magzat napi adagja, vagy a naponkénti több száz.

És egy egészséges emberben az ösztön is azt mondja, amit a társadalomnak szigorúbban kellene megkövetelni rajta: a gyerek egészsége fontosabb, mint az izmos test és a szelfimánia.

conchita wurst 2017.05.11. 16:08:18

@Androsz: ja, szét van gyúrva ez a csaj rendesen.

Van ennek sportértéke, tehát tisztelem, de nem tetszik. Mondjuk sokat nem kell tenni ahhoz, hogy javuljon a kinézete, mert zsírt felszedni nem nehéz. Ránézésre a testzsírja 12-15% lehet, ami még férfitől is nagyon jónak számít, nőnél meg már az egészségtelenség határát súrolja.
Igazából a fitnesz bajnokoknál is csak a verseny meg a fotózás napján vannak ennyire leszálkásítva, a kockahas még fitt életmód mellet sem tartós, és ez nem függ a sportolástól se.

Férfiaknál a 15% testzsírt már fittnek nevezik, nőknél ez 20-25%.

És aki vékony alkatú de sosem mozog az persze szerencsés, de ha egyszer leméreti a testzsírját azért a legtöbb ember meghökken mennyire nincsenek izmai.

Judit Éva 2017.05.11. 17:14:29

Én meg tragikusnak tartom, hogy az ember (kiváltképpen a nők) teljesen feladták méltóságukat. Ha a nő, mint leendő anya (?) önmaga karikatúrája lesz ... akkor se nem nő, se nem anya. Ez a hölgyemény - lelke legmélyebb bugyraiban - megmaradt kiskamasznak, aki nem "befelé" tölti élete legszebb időszakát, hanem "kifelé" él. A fittség-kultusz átlépte azt a határt, ami akár születendő gyermekét veszélyezteti. Vajon eszébe jutott-e ennek a rakás szerencsétlenségnek ... hogy az "öngyúrással" nem-e árt pld. a magzat oxigénellátottságára, a fejlődő és még éretlen szivecskéjére, stb. Talán a védtelen és ezek szerint már "őrülteknek" is kiszolgáltatott magzattal kellene foglalkozni a T. hozzászóloknak! Az Index ezzel nagyon mellé talált. Az ilyen jelenséget nem lenne szabad pozitív felhanggal közreadni! Szívem szerint megvetném ezt a rakás szerencsétlenséget, vagyis a "kismamát", de nem szeretnék embereket minősíteni. Ennek a csodás kornak az áldozata ő is és ki tudja mi lesz a születendő gyermekével.

Serrin 2017.05.11. 17:23:27

Szerintem is terhesség esetén nem az anya külseje, hanem a gyerek egészsége a fontosabb.

Másik meg, hogy mikor van a gyerekkel a szülés után, ha ennyit edz? Biztos vagyok benne, hogy keveset, helyette más foglalkozik vele. A lényeg, hogy anyuka kitehesse az instagramra a fotót. (Amúgy én is használom, de nem magamutogatásra...)

Egyébként nincs benne semmi vonzó. Túledzett, túl izmos, alakja nincs, inkább egy férfi műmellekkel...
süti beállítások módosítása