Légy' sportos, kiegyensúlyozott, aktív a várandósság előtt, alatt és után!

21 nap nem a világ! Vagy mégis?

2018/11/28. - írta: SportosMami

A 21 napos kihívások, új szokások kialakításának 5 buktatója és megoldásai

Töretlen népszerűségnek örvendenek az interneten a 21 napos kihívások. Legyen szó sportos témáról, pozitív gondolkodásról vagy épp' egészséges életmódról.

De honnan is indult és miért pont 21 nap?

 date-307876_1280.png

A pszichológusok, viselkedéskutatók egyöntetűen állítják, hogy 21 nap szükséges ahhoz, hogy egy új szokást kialakítsunk. Ezt állítólag a tyúkokra vezették vissza, azaz a tyúknak is 21 nap kell ahhoz, hogy a tojásaikat kiköltse. 

Ha a tyúk képes 21 napig egy helyben ülni, pedig neki fél diónyi nagyságú agya van, akkor az ember is képes új szokásokat felvenni ennyi idő alatt. (Ha te sem érted az összefüggést, a hiba nem a te gépedben van. :-) )

animal-1867521_640.jpg

 

Olyan egyszerűen hangzik ez a 21 nap. "3 hét! Oh, mit nekem az! Gyerünk, ide nekem az oroszlánt is!"

Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal vágunk neki egy új szokás kialakításához, vagy épp egy 21 napig tartó kihívásnak, de hogy most igazán aktuális legyek, az újévnek is.

Mindenkinek szorít valahol a cipője. Valaki szeretne elkezdeni mozogni, mások tudatosabban szeretnének étkezni, megint másoknak elege van, hogy folyton csak panaszkodik és panasz veszi körül, de a sort napestig folytathatnám. Az emberek nagy része érzi, hogy nem kerek a világa, ezen pedig szeretne változtatni. Ez pedig üdítő dolog.

A változás érdekes módon bennünk negatív érzelmet vált ki. A változás rossz, a változás ismeretlent hoz, félni kell tőle, nekem legalábbis ezt tanították a szüleim. Ne akarj kitünni, ne akarj változást, húzd meg magad, válj eggyé a tömeggel és akkor nem lesz baj. Ez persze az akkori rendszerben érthető viselkedés volt részükről, hiszen ők ebbena szellemben nőttek fel. De már a 21. században ez nem "eukomform". Amikor minden pillanatban változik a világ, vele kell változnunk nekünk is, különben tényleg le és kimaradunk. 

Mert egyetlen dolog állandó manapság, az pedig a változás! A változás pedig nem rossz! Általa fejlődünk, gyarapszunk, tapasztalunk! untitled_design-2.png

Változz!!! Változtass! Legyél bátor! Merj kilépni a korlátaidból! Merd azt mondani, hogy ez nekem nem jó!!! 

A változás útja pedig hosszú. Nem fog megtörténni egyik pillanatról a másikra, hacsak nem halálos diagnózist kaptál kézhez. Rengeteg türelem, szorgalom és önfegyelem kell hozzá!

Nem kertelek! Ez lesz életed leghosszabb 21 napja! De mint minden csodálatos dologért, bizony ezért is meg kell dolgoznod! Nem nyújták aranytálcán az új életed! De ha tisztában vagy a buktatókkal, talán könnyebb lesz őket felismerned és könnyebb lesz fityiszt mutatnod nekik. 

Ezután az igencsak hosszú bevezető után lássunk hozzá és nézzük meg, melyek azok a pontok, amiken elbukhatsz!

 

1) Hirtelen felindulásból jelentkeztél a kihívásra vagy találtad ki, hogy felveszel egy új szokást! 

"Hű, de jól hangzik! 21 nap alatt mindennap mozgok, szuper testem lesz, szuper energikus leszek és megváltom a világot!" 

A hírtelen felindulás nagyon jó érzés! Elkezdesz endorfint termelni, egy nagy csatakiálltással nekiindulsz és pont a második napig bírja a lelkesedésed. Aztán jönnek a szürke hétköznapok, amikor VALÓBAN tenni kellene érte, átszervezni a napodat, kevesebb tv-t nézni, kevesebb telefont nyomkodni és már nem is lesz annyira érdekes az egész! 

A nagy elán helyett légy' tudatos! Építsd fel magadban, miért is jelentkeztél a kihívásra vagy miért akarsz új szokást felvenni. Vegyél magadnak egy füzetet, írd bele, részletesen és pontosan, hogy min szeretnél változtatni, miért, miért nem tetszik az, ami van és mit vársz attól, ha majd véget ér a 21 nap! Ezt pedig elő tudod venni minden egyes olyan pillanatban, amikor azt érzed, hogy ez most neked nem fog menni. Mert most épp' nyűgös vagy, vagy a gyerek az, vagy a kedvenc filmed megy a tévében és úgy gondolkodsz, mint Pató Pál úr! "Ej, ráérünk arra még! "

 

2) Nem tervezed meg a napodat! 

Az új dolgokat bizony be kell építened a napodba. Ha nem vagy a listaírós fajta, akkor határozd el, hogy ezt is a szokásoddá teszed, ugyanis ha nem, akkor bizony szét fog esni a napod. Ha nem írod le aznap reggel vagy előző nap este, hogy milyen fontos, kevéssé fontos, vagy ráér, de meg kell csinálni kategóriás feladataid vannak, akkor bizony előfordulhat, hogy az ad hoc jellegű feladatok elveszik a helyet ezektől a fontos, mindenképpen elvégzendő feladatoktól és mivel mindenkinek 24 órából áll a napja, a nap végére egyetlen feladatot sem pipáltál ki, ami sikertelenség érzéséhez vezethet. " Már megint nem csináltam semmit ma". Semmi olyat, ami valóban fontos lett volna. De erről itt sokkal többet olvashatsz. 

checklist-2077020_640.jpg 

3) Nem jutalmazod meg magad

A jutalom szót minden formájában értem. Hajlamosak vagyunk arra, hogy megyünk előre, érjük el egyik eredményt a másik után, de nem állunk meg egy percre sem, hogy megdicsérjük magunkat, amiért ennyi mindent tettünk azért, hogy ez megvalósulhasson, mi mindent áldoztunk fel, (szabadidőnket, gyerekkel töltött időnket, pénztárcánk tartalmát) hogy ott lessünk, ahol. Másoktól jól esik a dicséret, sőt néha kikérjük magunknak, hogyha nem kapunk, de magunkat a legtöbbször elfelejtjük vállon veregetni, pedig ahhoz, hogy a lelkesedés, a motiváció megmaradjon, ennek az aprónak tűnő momentumnak óriási jelentősége van. Ezért azt javaslom, ha eltelik a 21 napból egy hét, akkor jutalmazd meg magad valamivel. Egy szabad délutánnal, egy forró fürdővel, egy kis énidővel, és mondd ki hangosan vagy félhangosan, esetleg a tükörképednek, hogy azért kapod most ezt magadtól, mert nagyon ügyesen helytálltál, túl vagy egy héten, minden nap teljesítetted az eltervezett feladatokat, itt az ideje learatni a babérokat! 

 

4) Egyedül pisilsz, széllel szemben

Nagyon nehéz egy szál gyertyának lenni a sötétségben. Ha senki sem támogat, sőt, még meg is kérdőjeleznek, akkor egy idő után te is elhiszed, hogy nem vagy rá képes, nem tudod megcsinálni, mit akarsz te.... Keress olyan csapatot, csoportot, akár online is, ahol hasonló, változást kívánó emberekkel lehetsz. Ahol megtapasztalhatod, milyen is az, amikor hasonló beállítottságú emberek, hasonló problémákkal küzdenek, hasonlóan nehéz nekik is, de mennek előre, küzdenek, hajtanak. Ezzel könnyebbé teszitek egymás útját! Ha látjátok, hogy a másiknak sem hullik az ölébe a dicsőség, ők is ugyanúgy megdolgoznak azért, hogy előrébb jussanak, de utána végre elérik a céljukat, annál motiválóbb dolgot nemigen tudok elképzelni! 

 gummi-bears-gummibarchen-fruit-jelly-maverick-alone.jpg

5) Azt hiszed, hogy egy nap kihagyás mit se számít

De bizony hogy számít! Minden nap fontos, minden nap számít! Mert ha egy nap kimarad, akkor bizony precedenst teremtettél! Már a következő nap van mire hivatkoznod. "Tegnap se csináltam meg, mégsem dőlt össze a világ, majd ma duplán.... de ma sem, majd holnap triplán.... a tripla után pedig már csak a nagy semmi van, hiszen ez már behozhatatlan.. 

 

 

Mostmárt, hogy tudod, mik lehetnek azok a buktatók, amik megakadályozhatnak abban, hogy sikeres legyél, azaz kialakíts egy új szokást vagy végigmenj egy 21napos kihíváson szeretnélek kihívni, hogy teszteld le a fent tanultakat! 

Gyere és csatlakozz a 24 napos Sportosmami Adventi kihíváshoz, ahol 21 nap alatt átgyúrjuk a tested, megdolgoztatjuk a kar és váll izmainkat, hogy szép formásak legyenek, a hátizmainkat, hogy megelőzzük, kezeljük a már meglévő, enyhe hátfájásunkat és formáljuk a popsi és combizmainkat! 3 hét, 3 testtáj, 21 edzésvideó,2 receptgyűjtemény, 1 támogató, zárt Facebook csoport! MINDEZ INGYEN!  Dolgozd le előre a karácsonyi evés, ivás kalóriáit, alakíts ki egy új szokást, tedd az életed részévé a rendszeres testmozgást, hogy 2019 sportosabb, egészségesebb, fittebb és boldogabb legyen! 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Sportosmami AnyaTárs Facebook csoporthoz, ahol hasonló témában találsz mégtöbb bejegyzést, személyes tapasztalatot, kismamák, picibabás anyukák oszthatják meg élményeiket, sikereiket egymással!  

Szólj hozzá!

5 tipp, hogyan oszd be jobban az idődet és még élvezd is- főleg anyaként

2018/11/07. - írta: SportosMami

Sosem voltam egy tervező típus. 

Mindig tudtam, hogy mit szeretnék elérni, mindig tudtam, hogy merre van az irány, így nem éreztem szükségét annak, hogy bármit is papírra vessek, mert minek. Jönnek az eredmények, akkor jó. 

Belefogtam ebbe, kipróbáltam azt, de azt vettem észre, hogy soha, semminek nem érek a végére. Mindig mentem, vitt a lendület, de amikor már a "melósabb, tervezős" rész jött volna, akkor otthagytam inkább, mert jött valami újabb ötlet, egyújabb impulzus, ami után mentem, szó szerint arra, amerre a szél fújt. 

Ahogy az lenni szokott, lett egy gyermekem. A működő vállalkozásomat a gyerek mellett is vinni kellett, jöttek a jobbnál jobb ötletek, a lendület, majd az újabb megtorpanások. Ezeket még 20-25 éves korban könnyebb elengedni, de én 36 évesen már úgy érzem, hogy végre megértem arra, hogy befejezzek egy -egy feladatot. (Jobb később, mint soha ;-)  )

Amikor már kellő képpen idegesített, hogy szétesik a napom, hogy hiába dolgozom, sokszor heteket valamin, semmi eredménye nem látszik, na akkor határoztam el, hogy végleg felhagyok a csél-csap léttel és igenis kezembe veszem az irányítást (mondom, jobb később, mint soha).

Most ért be nálam az a sok time-managenet-el foglalkozó könyv, amit az évek során elolvastam.(Mert éreztem, hogy baj van, éreztem, hogy ez így nagyon nem jó, de tenni érte, már nem volt időm. ;-) ) Mert nem elég csak olvasni, bizony használni is kell a tanultakat, de nekem tényleg sosem volt az erősségem az időbeosztás. Már gyerekként is gyűlöltem a napirendet, minden idegszálammal lázadtam ellene, és ez a lázadásom a mai napig kitartott, de beláttam, hogyha nem tervezek, akkor bizony csak egyhelyben toporgok, nem jön össze semmi, úgy érzem, hogy ellébecoltam a napom. Ha te is hasonlóan lázadsz a korlátok ellen (én ezt bizony korlátnak éltem meg), akkor olvasd tovább, mert most megmutatok neked 5 tippet, hogyan oszd be a napodat úgy, hogy ne egy ketrecet láss, hanem az előtted megnyiló lehetőségek millióit! 

 

hey-beauti-magazine-646049-unsplash.jpg

 

1) Ismered a Bullet Journal "módszert" ?

Tegye fel az a kezét, aki mindenféle cetliket használ a különböző infók feljegyzetelésére! Tegye fel az a kezét, aki szokott naptárt használni! Tegye fel az a kezét, aki szokott naplót írni! 

Ha már kétszer feltetted a kezed, akkor bizony a Bullet Journal "módszer" neked való! Ez ugyanis egy füzet, könyv, amibe egy helyen írhatod le az aznapi teendőidet, amibe tervezheted a heteidet, hónapjaidat és amibe leírhatod a gondolataidat. Ezt a Bullet Journal-t veheted készen is (hamarosan itt a 2019, már nagyon sok helyen és változatban lehet jövő évieket kapni) de ami a legjobb, hogyha kreatív vagy, szeretsz színezni és szeretnéd kialakítani saját magadnak, akkor te is megcsinálhatod. A videómegosztó csatornán találsz több példát is, hogyan készítheted el! 

Szeretem, mert tényleg mindent egy helyen lehet tárolni, nincs az, hogy elveszted a kiscetlidet, vagy még 4 füzetbe írsz és pont az marad otthon, amire szükséged lenne. Szuper dolog, próbáld ki! 

 

2) Napi teendő-gyilkosság

Ha felírod magadnak előző nap, vagy aznap reggel, hogy milyen feladatokat szeretnél elvégezni, akkor átláthatóvá teszed a napod. Nem beszélve arról, hogy mennyire jó érzés "kinyírni" azaz áthúzni egy feladatot, azt, amivel már készen is vagy! Szinte beleborzongok, amikor ezt megteszem. Minél feketébb egy nap, annál jobban érzem magam, mert látom, hogy haladok a dolgaimmal. Minél inkább nagyobb a feladat, vagy minél régebb óta halogatom annak az elvégzését, annál inkább jól esik ezt megtenni. 

 

3) Minél nagyobb(ak) a gyerek(ek) annál több a feladat, annál inkább kuszább a nap, de annál inkább szükséged van egy kis "énidőre"

Ha már nagyobb a gyerek, főleg, ha többen vannak, összeegyeztetni a délutáni programokat szinte lehetetlen, de ha nem is az, bizony őrült szervezést igényel. Ha már visszamentél dolgozni, akkor gyakorlatilg az egész napod egy rohanás. Reggel a gyereket eljuttatni a célállomásra, onnan munkába, onnan a gyerekért ésatöbbiésatöbbi........

Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy nem fordítunk elég időt magunkra, ami ahhoz vezet, hogy fáradtak, ingerültek, kimerültek leszünk. Nem azt mondom, hogy dobj el mindent, és csak magaddal foglalkozz, de napi 15-20 percet iktass be saját magadnak, amikor elnézegeted egy kávé vagy tea mellett az őszi falevelek hullását, vagy bármit, ami jól esik. Ha nem tervezed a napod, csak lótsz-futsz, erre biztos nem lesz időd!

 

4) Új szokások kialakítása, új lehetőségek megismerése

Megmondom őszintén, nagyon óckodtam az idő és feladatbeosztástól, hiszen ez a komfortzónámon kívül esett.  Meg különben is, 36 évesen már vannak az embernek szokásai, amihez ragaszkodik. Amiktől nem szívesen válik meg, még akkor sem, ha tudja, hogy rosszak. Aztán ez átcsapott dacba, hogy "Na nehogy már ne tudjam ezt megcsinálni! Meg mi az, hogy ennyi idősen...." Szóval gyorsan átkapcsoltam a kis kapcsolómat és tessék, lelkes listaíró lettem! Átléptem egy saját magam által felépített kis korlátomat (nem is volt ez olyan kicsi), ami rendkívül felszabadító érzés! Mert ha erre képes voltam, akkor más korlátaimat is ugyanígy át tudom lépni! 

cathryn-lavery-67852-unsplash.jpg

 

5)  Lebegjen az a szemed előtt, hogy példa vagy! 

Anyának lenni óriási felelősség. A gyerek 12-13 éves koráig másolással tanul. Rajtad keresztül ismeri meg a világot! Mutass neki jó példát! Légy' összeszedett, írd le a feladataidat, lásd a napodat! Írd bele mindig őt is, a gyereked, a férjed, és magadat! Legyen mindenre és mindenkire időd! Ha aznap nem is,mert egy nap 24 órából áll, de akkor a következő napodat írd úgy meg, hogy őket is beleveszed! 

 

Azt szokták mondani, hogy arra van időd, amire szakítasz! Én ezt egy kicsit máshogy fogalmaznám meg! Arra van időd, amit aznapra beleírsz a naptáradba! 

Mert minden nap eltelik. Mindenkinek, neked is, nekem is, Beyoncé-nek, Ed Sheeran-nek és Trump-nak is 24 órája van! Azoknak add az idődet, akik valóban megérdemlik. Ne hagyd, hogy kifollyon a kezedből a legértékesebb valutád! 

 

 

Ha szeretnél hasonló, anyasággal kapcsolatos témákat olvasni, csatlakozz a Sportosmami-Anyatárs Facebook csoporthoz! 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, barátnőiddel is! 

 

 képek forrása: unsplash.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Jóga - Valódi testedzés vagy egy unalmas sport?

2018/09/26. - írta: SportosMami

yoga-2959213_1920.jpg

 

Most már van tapasztalatom, kicsit megkapargattam a felszínét, tudok róla véleményt mondani.... :-) 

 

Valahogy a lassú/lassabb mozgásformák az emberekből azt az érzést váltják ki, hogy unalmas. Több vendégem kerek szemekkel jött hozzám oda a Pilates órám végén, hogy ez bizony egy elég kemény edzés volt! Igazából félve jöttek az órámra, mert sokmindenkitől hallották, hogy a pilates az egy unalmas, kisasszonysport, de azt is, hogy az izületi problémákra megoldást nyújthat. ( a kényszer nagy úr!)

 

Nem elég, hogy az óra végén megizzadtak, de másnapra olyan izomlázuk lett, hogy alig bírtak megmozdulni. Nem csak nőknek, de a pasiknak is! 

Mivel többmindenkitől hallottam vissza ezt a véleményt, kicsit utánanéztem, hogy miért is gondolhatják azt, amit, a jógáról és a pilatesről egyaránt. 

 

Mindkét mozgásforma lassú, a jógában ráadásul kitartjuk az ászanákat... "Ah.... meddig maradunk még ebben a pózban... nekem igazából már régen mosnom, főznöm, bevásárolnom kellene..." Hangozhatnak a belső monológok az első órán.

 

A mai felgyorsult világban egyszerre több mindent szeretnénk csinálni. Sok inger ér minket, sok helyen akarunk megfelelni, mindenhol ott szeretnénk lenni, semmiről nem akarunk lemaradni, mert aki lemarad, az kimarad.

Ezért jók például a táncos vagy intenzíven erősítő órák, mert ott dübörög a zene, egyszerre mindenre oda kell figyelned, a lábadra, a kezedre, az ütemre és még arra is, hogy kopoltyút növessz közben, mert különben kiköpnéd a tüdődet. ( Persze altájon is veheted a levegőt, csak az kevéssé blogkompatibils leírás lett volna ;-) ) Közben meg arra sincs időd, hogy gondolkodj, mert bizony akkor összekuszálódik a lábad és máris kiestél, jobb esetben a ritmusból, rosszabb esetben a cipődből. Itt nincs idő gondolkodni. Kiválóan kikapcsolja az agyad, elégetsz vele egy csomó kalóriát és már kész is vagy. Nagyszerű dolog ez is. Valamikor tényleg ez kell az embernek. Hogy kitombolja magát, kiüsse, táncolja, rúgja magából a feszkót! 

 

Egy ilyen pörgős élet és mozgásforma után a jóga valóban maga az unalom. Nincs zene, az oktató lassan és halkan beszél. "Jajj, váltsunk már, beleőrülök ebbe a lassúságba.... " gondolhatja ezt az, aki először jár jóga órán és csak azért ment el, mert most őrülten divatos jógára járni. 

 

De a jóga nem kirakat. Lehet, hogy sok celeb, vagy magát celebnek tartó ember űzi ezt a sportot, de biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül. 

 people-2573216_1280.jpg

Az órán végre csend van vagy esetleg valami halk meditációs zene szól. Nincs pörgés, nincs elvárás, nincs megfeszülés. Csak te vagy és azok a Ļ©ķĻ¶©¨†Ņ^†Ż• gondolataid. (Írásban nem tudok fütyülni.) Nincs, ami elnyomja őket. Órdítanak a fejedben, zakatolnak. Olyan, mintha egy pályaudvaron lennél. Nem tudsz róluk nem tudomást venni... először.

Az óra elejei ráhangolódás az néha maga a pokol. Amikor a gyerek egész reggel makacskodik, amikor határidők feszítenek, amikor épp' hideg/melegfront van, menstruálok, akkor bizony csak a légzésemre figyelni az maga a pokol, de a mennyország is egyben. 

 

Szépen lassan kitisztul a fejem és magamra tudok figyelni. Meg tudok érkezni az adott pillanatba. Nem nyomaszt a jövő, nem bánt a múlt. Csak a jelen van! A ráhangolódás után pedig jönnek az ászanák. Szépen sorban, jól felépítve. Törzscsavarás, légzés, karoklábakcsípőtörzs helyes tartásban és akkor ezt még tartsuk 3-5-7db be és kilégzésig... Mondanom sem kell, én, aki 6 éve pilatesezem, heti 3 edzést tartok, olyan izomlázzal ébredek az óra másnapján, mintha sosem edzettem volna előtte. Mert ez bizony teljesen más izmokat dolgoztat meg, mint egy táncos vagy mint egy erősítő óra és teljesen máshogy. 

 

Kb fél éve járok jógázni és fél éves megfeszített munka után elmondhatom, hogy már a savasana-ba nem alszom bele, már legtöbbször össze tudom kötni a légzést és a gyakorlatot és eltelik kb egy hosszú perc is, hogy a ráhangolódáskor csak a légzésemre tudok figyelni és nem bevásárló listát írok, vagy bosszankodom valami miatt, ami aznap reggel esetleg nem úgy jött össze, ahogy akartam. Ezek apró dolgoknak tünhetnek, de számomra olyanok, mintha megmásztam volna a Mount Everest-et. És mennyi mindent kell még tanulnom róla! 

 

De hogy válaszoljak a címben feltett kérdésre és ne hagyjak kérdőjelet benned ezzel kapcsolatban, álljon itt egy ékes bizonyíték. A mai jógaórán ugyanis bekapcsoltam az edzés funkció az okos kis órámon, mert kíváncsi voltam, hogy mennyi kalóriát égetek el egy óra alatt (Az óra előtti ráhangolódást, 85-8 perc) és a savasana-t, (20-25 perc) kihagytam a mérésből, csak a mozgás részét mértem. )

 

Magam is megdöbbentem az eredmény láttán, íme: 

 

img_4832.JPG

 

Ez számomra azért is meglepő, mert ugyanaznap este a saját, erősítő órámon (edző vagyok, ki kell tennem magamért, 110%-ot kell nyújtanom ahhoz, hogy az én kis eddzettkéimet magammal tudjam sodorni) az alábbi eredmény született úgy, hogy keményen hasaztunk, hátaztunk, és gumikötelet és pilates karikát is használtunk. 

 

 

img_4833.JPG

 

 

Bizton állíthatom, hogy a jóga igenis kőkeményen sport, és kőkeményen önismeret is. Magadnak nem tudsz hazudni... itt nem! Szembenézel a korlátaiddal, de ami a legjobb, hogy lehetőseged van ott és akkor átlépni őket! Mert az elme merev, nem a test! 

 

Bárkinek jószívvel ajánlom a jógát, de itt is érvényes az örök igazság! Bármilyen mozgásformát is próbálsz ki, nézd meg, hogy milyen oktatóhoz mész, mert ha kifogsz egy nem elég képzettet (jajj, de szépen és nőiesen fogalmaztam), bizony egy életre el tudja venni a kedved az adott mozgásformától! 

 

 

Ha szeretnél hasonló írásokat olvasni tőlem, edzeni velem, kövesd a Facebook oldalamat! 

Jógázós képek forrása: pixabay

Az óráról készült képek a saját képeim. 

Szólj hozzá!

Picibabás fitnessguruk a nagyvilágból

2018/07/12. - írta: SportosMami

Nem csak mi "mezei" nők vállalunk gyereket, hanem a fitnessguruk is. 

Az internet világában már nem is celeb az, aki nem követteti nyomon a várandósságát, a csodás visszaalakulását vagy át sem alakulását. 

Vannak szerencsések és vannak a még szerencsésebbek, de vajon tényleg így van ez? 

Minden fitnessgurunak olyan könnyű visszanyerni az alakját és olyan tökéletes a teste mint a várandóssága előtt volt? 

 

Mindjárt megtudhatod. 

 

kepernyofoto_2018-07-11_14_25_38.png

foto: Emily Skye Hivatalos Instagram oldal

 

 

Ő itt Emily Skye Amerika egyik legnagyobb fitness guruja. Az Instán 2,4 milló követővel büszkélkedhet. Fitness programjával már több, mint 11 millió!!!! embernek segített! Tényleg nagyon motiváló az oldala, cuki a kislánya Mia, aki most fél éves. Ő a naturálisabb típusba tartozik. Rak fel magáról smink nélküli fotókat is, ahol kócosan, fáradtan pózol. Végig dokumentálta a terhességét és a visszaalakulását is. 

 

 

kepernyofoto_2018-07-11_14_23_13.png

fotó: Emily Skye Hivatalos Instagram oldal

 

Mint már említettem, neki is van saját fitness programja. Ennek a segítségével nyerte vissza alakját, emellett még konditerembe is jár, diétát tart, persze nem olyan szigorút, hiszen a pici babáját még szoptatja. 

A szoptatás elkötelezett híve. Rengeted fotót és videót post-ol, amin épp szoptat.

 

kepernyofoto_2018-07-11_14_22_31.png

fotó: Emily Skye Hivatalos Instagram oldal

De persze az ő testén is hagyott nyomot a 9 hónap és bármennyire is izmos és vékony, azért fellelhető a narancsbőr a hasán. Becsülendő, hogy felvállalja, épp ezért is kedvelem őt, hiszen nem egy álomvilágot közvetít, amiben egyik pillanatról a másikra, egy csettintéssel nyerte vissza az alakját, hanem igenis ő is ember. Hiába az a munkája, hogy naggggggyon jól nézzen ki, megtesz 110%-ot, azért, hogy hitelesen tudja képviselni a programját, vannak hiányosságai.

De ez tényleg hiányosság?

Tényleg tökéletesnek, makulátlannak vékonynak, narancsbőrmentesnek kell lennünk szülés után??? Tényleg viaszbabáknak kell lennünk? Nem gondolnám. Emberek vagyunk. Különböző génekkel. Nincs olyan, hogy tökéletes. Azt gondolom, hogy nekünk nőknek el kell engednünk ezt. Mert a gyerekeinknek nem tökéletes anyára van szükségük, hanem boldogra! 

Becsülöm a "body positive" üzenetet, ami sugárzik az oldaláról. 

 

 

kepernyofoto_2018-07-11_14_47_06.png

foto: Chontel Duncan hivatalos Instagram oldala

 

Ő pedig Chontel Duncan,  Ausztrália koronázatlan H.I.I.T. királynője, nem mellesleg két kisfiú anyukája. 

Őt azért követem, mert végtelenül profi. Nem a természetessége fogott meg, hanem inkább a kitartása. Őt azóta követem az Instán, amióta az első terhessége kapcsán olvastam és írtam róla. H.I.I.T edzőként nagyon komoly izomzattal rendelkezik. Ebből mondjuk voltak kellemetlenségei is, hiszen az első és második babáját is császármetszéssel hozta világra, mert a hasizmai megnehezítették a szülést.

 

kepernyofoto_2018-07-11_14_43_59.png

foto: Chontel Duncan hivatalos Instagram oldala

 

Mindkét várandóssága alatt végig edzett, súlyzókat emelgetett, Muay Thai, azaz thai box, edzéseket végzett, gyakorlatilag az edzőteremből ment szülni.

Ő, nekem egy picit művi. Mindig jól néz ki, mindig tökéletes a ruhája, a sminkje, folyton mosolyognak a gyerekei....de amit csinál és ahogyan csinálja, az végtelenül profi! Bárcsak fele ennyire lennék tudatos, szervezett, mint ő. 

 

kepernyofoto_2018-07-11_14_42_30.png

foto: Chontel Duncan hivatalos Instagram oldala

 

 

Két nő, a világ két különböző pontján, ugyanazzal a szakmával, ugyanazzal a motivációval, mégis két teljesen különböző úttal. 

 

Mindegyik inspiráló a maga módján. 

 

Nézd meg az oldalukat, szűrd le, mi az, amit te tanulhatsz tőlük. 

Mi az, amit neked ők adni tudnak, ami számodra inspiráló tőlük. 

 

Lemásolni ne akard őket, hiszen ők is mások és te is más vagy. Nem tudjuk hányan dolgoznak velük, a kezük alá, hogy ezt a teljesítményt nyújtsák, mint amit mi látunk. De inspirálódni lehet. 

 

Ha szeretnél magyarul is edzésötleteket kapni, motivációt gyűjteni, akkor ajánlom figyelmedbe a Sportosmami Facebook oldalam, weboldalam, ahol receptekkel, tippekkel/trükkökkel, ingyenes edzésvideókkal várlak! 

kepernyofoto_2018-07-12_11_37_38.png

 

Szólj hozzá!

Kismama vagy? Íme 33 ok, miért sportolj a várandósság alatt is

2018/01/04. - írta: SportosMami

A várandósság nem betegség! Ezt már régóta tudjuk. Azt is, hogy a rendszeres sport rendkívül jó hatással van az emberi szervezetre, hiszen mozgásra lettünk teremtve! 

A várandósság alatt is lehet természetesen sportolni, de egy-két dologot azért nem árt szem előtt tartani:

1) Ne akkor kezd el a mozgást, amikor kiderült, babát vársz. Ha előtte soha, vagy nem rendszeresen (legalább 1 éven keresztül heti 3 testedzés minősül rendszerességnek)  sportoltál, akkor majd a várandósság után kezdj neki.

2) Ha előtte rendszeresen sportoltál, és folytatni szeretnéd, minden esetben tájékoztasd erről az orvosodat és csak akkor folytasd, ha rábólintott! 

3) Ne várd, hogy ugyanolyan teljesítményre leszel képes, mint a baba előtt. Bármennyire is pici, felborítja az egész szervezeted működését, így minden alkalommal figyelj a tested jelzéseire! Ha nem esik jól a sport, vagy egy-egy mozdulat, belenyilal a fájdalom a hasadba, akkor inkább hagyd abba! 

pregnant-2568395_1920.jpg

Ha az összes fent említett szempontot figyelembe vetted, akkor indulhat a mozgás! 

 

Miért tedd? 33 indokom van rá! 

 

1) Kevesebb kiló mászik fel rád

Egy tanulmány kimutatta, hogy 4 kg-val kevesebbet szednek fel azok a kismamák, akik a várandósságuk alatt rendszeresen mozogtak. Ez bizony egy igen jelentős szám, igaz?

2) Könnyebb lehet a várandósság és a szülés

Ez persze nem garantálható, de az tény, hogy a 9 hónap és a szülés egy igen erőteljes izommunka. Ahogy növekszik benned a kis élet, úgy egyre jobban elhúzza a súlypontodat, egyre jobban megterhelve ezzel a gerincedet. A plusz súly a lábaidra is hatással van. Ha edzett, erős izmokkal rendelkezel, akkor erre az extrém terhelésre is jól fognak reagálni. Az erős hasizmok általában jól regenerálódnak, így kisebb az esélye a nyitva maradt hasizomnak is (rectus diastasis).

A szüléskor pedig nagy jelentősége van annak, hogy tudd, mely izmokat kell aktivizálni a tolási szakaszban. 

3) 27%-al csökkenhet a terhességi cukorbetegség kialalkulásának kockázata

A terhességi cukorbetegség három dolog miatt is veszélyes lehet.

      a) A várandósság után megnőhet a kockázata a II-es típusú diabétesz kialakulásának. 

      b) Nagy súlyú baba születhet. 

      c) Koraszülést idézhet elő

Persze a mozgás nem jelent garanciát arra, hogy nem alakul ki a cukorbetegség, mert ebben (is) közrejátszanak a gének és az életkor is.

4) Az érzelmi hullámvasút kilengései kisebbek lehetnek

Azok az anyukák, akik aktívan sportoltak, jobb érzelmi állapotról számoltak be, kisebbek voltak a kilengéseik, mint az ülő életmódot folytató társaiknak. 

7807500394_102ff71c4f_z.jpg

foto: CCFoodTravel.com on Visualhunt.com / CC BY

 

5) Csökken a hátfájás kialakulásának kockázata

A várandósok 2/3-a számol be, főleg a III. trimeszterben, valamilyen hátfájásról.  A vizi sportok, illetve a jóga és a pilates nagyon hasznosak lehetnek ezek megelőzésében illetve "kezelésében". 

6) Megelőzhető a székrekedés

Az izomlazító hormonok hatására a bélmozgás is lelassul. A rendszeres testmozgás és a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása, illetve a megfelelő mennyiségű folyadék (jellemzően víz) fogyasztása nagyban hozzájárul a jó emésztéshez. 

7) A mozgás energetizál

Azokon a napokon, amikor úgy érzed, hogy annyi energiád sincs, hogy felemeld a telefonod, jó ötletnek tűnhet  egy 10-15 perces séta a szabad levegőn, amely felpörgethet és jobb kedvre deríthet. 

8) Ennyire még sosem voltál hajlékony! 

Az izomlazító hormok gőzerővel dolgoznak! Ennek vannak előnyei is! ;-) Szuper hajlékony lettél! Használd ki, végezz jóga gyakorlatokat. De vigyázz! Ilyenkor nagy a sérülésveszély is! Ne nyújtsd túl magad! 

9) Elkerülhető a fogós szülés, a császármeteszés vagy más, azonnali beavatkozást igénylő szülés

Egy tanulmány szerint a rendszeres testmozgást végzők körében 75 %- al csökkent a fogóval történű szülés, 55%- al a gátmetszés kockázata, illetve négyszer kevesebb a császármetszés aránya.

10) Nagyobb az esélye a "karcsú" babának

Azok a gyerkek, akiknek az anyukája a terhesség alatt cukorbetegséggel küzdött nagyobb eséllyel lehetnek túlsúlyos újszülöttek, majd pedig óvódások, illetve későbbi életükben gyakrabban alakul ki náluk diabétesz. Azzal, hogy mozogsz, mindezek kockázata jelentősen csökkenhet! 

11) Sokkal fittebb lehetsz középkorúként

Egy tanulmány szerint, mely 20 éven keresztül követte a várandós nőket, kimutatta, hogy azok, akik a várandósság alatt is rendszeresen mozogtak 3 km-t 2,5 perccel gyorsabban futottak le, mint azok, akik nem sportoltak a terhesség alatt. Továbbá sokkal rendszeresebben és többet mozogtak középkorúként is. 

12) Pozitív megerősítésekre és figyelemre tehetsz szert

Mindenki elismerően mosolyog, aki egy kismamát mozogni lát. Az edzőtermben senki sem lesz annyira népszerű, mint te, miközben bicepszezel! ;-)

13) Inkább fogod magad dögös, pocaklakós anyukának érezni, mint egy partra vetett bálnának

 Saját bevallásuk szerint is pozitívabb a testképük azoknak, akik a 9 hónapot végigtornázták. 

14) Lerövidülhet a vajúdási idő

Szintén egy tanulmány szerint, azok a nők, akik mozogtak a várandósság alatt és természetes úton szültek az átlagos vajúdási idejük 4 óra 24 perc volt. Azok a kismamák, akik inaktívak voltak, 6 óra 22 perc. 2 óra különbség vajúdás közben (is) hihetetlenül sok idő! 

15) Megtanulsz lazítani

A kismama jóga megtanít helyesen lélegezni, meditálni és kiélvezni a pillanatot. Épp ezért segíti az ellazulást. Tapasztalatból tudom, ez hihetetlen nagy segítséget jelent vajúdáskor! 

 

szeretnel_majd_a_babad_mellett_is_sportos_lenni.png

 

16) Ha vizi sportokat űzöl, tied lehet a súlytalanság érzése

Milyen jó érzés lebegni a habok között, ahol nem kell a  gravitáció ellen dolgoznod, nem kell neked tartani a hasad, hiszen megteszi ezt helyetted a víz! Különösen láb és hátfájósoknak ajánlott, de bárkinek jó, aki szeretne ilyen módon relaxálni. 

17)  Megelőzhető a lábduzzadás

A várandósság alatt a szervezet több vizet tart vissza, hiszen sokkal több folyadékra van szüksége, mint normál állapotában.  FONTOS!!! Ha vizesedsz, nem az a megoldás, hogy nem iszol! Sőt! Napi 3-5 litert kell meginnod, hiszen a vese folyamatos működésére van szüksége, hogy a felesleges víz távozni tudjon. A sport segítségével a felpörgetheted az anyagcserédet, felpezsdül a véred, és könnyebben tud távozni a folyadék is. 

18)  Kisebb lehet az esélye a reggeli rosszulléteknek

Az első trimeszterben nagyon sok kismama szenved a reggeli rosszullétektől. Sokan számoltak be arról, hogy edzés után elmúlt ez az émelygés, vagy legalábbis elterelődött egy időre a figyelme róla. 

19) Növelheted gyermeked atletikus képességeit

A mozgás nem csak rád, de a benned növekvő gyerekre is jó hatással van. 20 éven keresztül figyeltek meg olyan babákat, akiknek az anyukája rendszeresen sportolt várandóssága alatt. Megállapították, hogy ezek a gyerekek sport területén jobban teljesítettek azon társaiknál, akiknek az anyukája nem sportolt. 

20) Szülés után gyorsabban visszaáll az egyensúly

Azok, akik rendszeresen sportoltak, szülés után gyorsabban visszarázódnak a "rendes kerékvágásba", aktívabb közösségi életet élnek, rendszeresen nem mozgó társaikkal szemben. Arról nem is beszélve, hogy sokkal gyorsabb lehet az izmok regenerációja is! 

21) Egészségesebb és könnyebb lehetsz, mire a gyereked főiskolára megy

Azok a nők, akik kismamaként sportoltak, 20 év múlva átlagosan 3-5 kg-val lettek nehezebbek, míg nem mozgó társaik 9-12 kg-ot szedtek fel. A folyamatosan sportolók kisebb koleszterin szinttel és alacsonyabb nyugalmi pulzussal rendelkeztek. 

 22) A teljesítmény nyújtotta öröm és magabiztosság végigkiséri az életed

Egy kiadós edzés után az " Ide nekem az oroszlánt is " érzés felbecsülhetetlen és mindig elkisér! 

23) A babának IS egészségesebb szíve lehet

Mivel a mozgás során felpezsdül a vérkeringésed, az ő vérkeringését is felgyorsítod, hiszen  egy vérkörön vagytok. Ezáltal sokkal egészségesebb lehet a szíve. 

24) Ha dohányzol, a mozgás segíthet a leszokásban

Egy kisebb felmérés eredményeként a dohányzó terhes nők arról számoltak be, hogy a mozgás erőt, magabiztosságot adott nekik a leszokáshoz, csökkentette a cigaretta utáni vágyukat, növelte az energiájukat és segített nekik "nem dohányzóknak" érezni magukat.

 

kepernyofoto_2018-01-04_18_44_34.png

25) Jobban tudsz aludni

Saját bevallásuk szerint és az én tapasztalatom szerint is, azok a nők, akik sportoltak, gyorsabban elaludtak, nyugodtabban, hosszabban és pihentetőbben aludtak. 

26) Kismamás csoportos órán találkozhatsz más kismamákkal is

Eszmét és telefonszámot cserélhettek, megbeszélhetitek az épp' aktuális történéseket, amikor a gyerekek kibújtak, összejárhattok ismét. Nem leszel egyedül a gondolataiddal, hasonló helyzetben lévő anyukákkal meg tudsz mindet beszélni. Igazi kincsek az ilyen barátságok! 

27) Elkerülheted a preeklapsziát, mint a koraszülések első számú okozóját.

A preeklapszia vagy más néven EPH gesztózis, egy, csak a terhességkor megjelenő betegség, mely magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és ödémával jár. Ez a betegség azért veszélyes, mert koraszülést okozhat. A mozgás csökkenti a vérnyomást, az ödéma kialakulásának kockázatát is. 

28) Megelőzhető a depressszió

 Ez különösen igaz, akkor, ha szabadban sportolsz, hiszen a fény antidepresszáns hatású. A kismamák 12-20%-a számol be depresszív tünetekről, mely felületes alváshoz és szülés utáni párkapcsolati zavarhoz vezethetnek. 

29) Magabiztosabbnak érezhed magad. 

Akkor, amikor a világ a feje tetejére áll, sosem tudod, hogy épp sírni vagy kiabálni fogsz, és mindig változik valami, a rendszeres, heti edzés kapaszkodót, állandóságot adhat az életedben.

30) Még jobban fogsz kinézni

Minden terhes nő sugárzik, csodálatos! A mozgás az arcodban lévő erek vérellátását is fokozza, így erre a ragyogásra még egy lapáttal rátesz! 

31) Okosabb lehet a babád

Egy felmérés szerint, azoknak a gyerekeknek, akiknek az anyukája kismamakánt tornázott, jobb a memóriájuk, jobban teljesítenek az intelligencia és nyelvi teszteken.

32) Kipróbálhatsz új dolgokat

A várandósság sokszor rákényszerít arra, hogy új dolgokat próbálj ki. Például az úszást, ha régen futottál, vagy a Wii Fit Ski-t, snowboardozás helyett. ;-)

 33) Erősödik az immunrendszered

A mozgás hatására erősödik az immunrendszer. Felére csökkentheted például a megfázásos betegségeid számát.

 kepernyofoto_2018-01-04_22_40_03.png

Íme az 5 legjobb mozgásforma kismamáknak:

 

Séta: Erősíti a szív és érrendszert, illetve a tüdőt

Úszás: Erősíti a szív és érrendszert, a tüdőt, csökkenti a hátfájást

Kismama pilates: Erősíti az egész testet, főleg a core izmokat

Súlyzós edzés: Növeli az izomerőt, formálja az izmot.

Kismama jóga: Növeli az erőt, a kitartást és megtanít relaxálni.  

 

forrás: fitpregnancy.com

 

Nagyon jó babavárát, könnyű szülést, és csodálatos, boldog babázást kívánok neked! 

 

Ha tetszett a cikkem, kérlek, hogy oszd meg várandós barátnőiddel is! 

Szólj hozzá!

A várandósság nem betegség - avagy így maradj fitt és aktív a terhesség alatt és pici babával

2017/11/02. - írta: SportosMami

 

Régi tévhit, hogy a várandósság idején minden körülmények közt kímélni kell magát az anyának. Ha a fogantatás előtt is aktív, sportos életet élt, akkor azt a pocaklakóval is folytathatja.

Ennek persze vannak bizonyos feltételei: 

1) Egészséges, problémamentes terhesség

Ha minden rendben van a picivel és veled akkor nincs más hátra, mint előre, folytasd nyugodtan azt a sportos életet, amit eddig is.

 

a_varandossag_nem_betegseg_1.png

A fotók a szerzőt ábrázolják. Készítette:Kiss László és Bordács Melinda

 

2) Szülészorvost tájékoztasd a szándékodról

Azaz mondd el neki, hogy neked olyan terveid vannak, hogy végig, vagy ameddig lehet, aktív maradsz.

3) Mindig figyelj a tested jelzéseire

Bármennyire is pici az utód, fogadd el, hogy átvette a tested felett az irányítást. Igen, tudom, végre felnőttél, a szüleidnek már maximum csak véleményük lehet arról, hogy mit és hogyan csinálsz, de most jó pár év szabadság után ismét elszámolási kötelezettséged van. A saját tested és a benne növekvő gyermek felé. Nem, vagy nem mindig csinálhatod már azt, amit te akarsz. Ha pedig olyat teszel, ami a gyermeknek nem tetszik, üzenetet küld neked, amit minden alkalommal hallj meg! Mert nem véletlenül küldi. Ha fáradt vagy, nem esik jól egy gyakorlat, vagy szúró, fájó érzést tapasztasz sport közben, akkor azonnal hagyd abba és pihenj. 

hands-2568594_340.jpg

4) Ha eddig nem sportoltál, ne a két csík megjelenésekor rohanj az edzőterembe, hogy "jajj, csak el ne hízzak közben..." 

Ha már eldöntöttétek, hogy jöhet az utód, vagy esetleg még csak kósza gondolatként merült fel bennetek, akkor kezdj el rendszeresen edzeni. Hiszem és vallom, hogyha ebben is tudatos vagy, mint manapság már oly' sok mindenben azok vagyunk, és felkészíted fizikailag is a testedet a kis élet befogadására és kihordására, akkor sokkal könnyebb lehet a teherbeesés, a várandósság időszaka, a szülés és azt követő regeneráció is.  

De ha előtte nem sportoltál rendszeresen (értsd: kb. 1 éven keresztül, rendszeresen, heti 2-4 alkalommal.  A "hébe-hóba", illetve a heti 1 edzés nem számít annak.) akkor ne most kezd el! 

Ha ezek megvannak, akkor mehet a menet, de itt sem akárhogy, hiszen jó néhány szabályt be kell tartanod sportolás közben.

1) Ha csoportos órákra, személyi edzőhöz jársz, tájékoztasd az edződet a várandósság tényéről.

Tudom, hogy nagyon sokan babonásak, és nem szeretnék világgá kürtölni a tényt, hogy jön a kis trónörökös, de a fitness edződet mindenképpen tájékoztasd róla. Ő akkor mutatni fog neked alternatívákat, hogy valóban biztonságban legyetek mozgás közben. 

2) Az első trimeszterben TILOS az ugrálás és a hasizom erősítő gyakorlatsor. 

Addig,amíg az embrió nem ágyazódik be teljesen a méh falába, addig az ugrálással, rázkódással járó sportokat, tevékenységeket kerülni kell. Általánosságban elmondható, hogy az 9 hónap alatt figyelni kell a pulzusra is, hogy ne menjen 130 fölé. Azaz részesítsd előnyben a low-impact, azaz az alacsony intenzitású mozgásformákat. 

7807500394_102ff71c4f_z.jpg

3) A harmadik trimeszterben nem ajánlott a squat, lánykori nevén a guggolás. 

Ilyenkor ugyanis lefele préseled a gyereket, és idő előtt beindulhat a szülés. 

4) Nem lehet eleget hangsúlyozni, figyeld a tested jelzéseit! 

Nem most kell megváltanod a világot... Ráérsz akkor, ha vége van a gyermekágyas időszaknak. Csináld azt, mi jól esik. Mert ami neked jól esik,  a babának is jól fog! Legyél sokat a szabadban, sétálj, táncolj, élvezd az életet! 

Ha pedig már kibújt a kisbaba, akkor neki lehet állni a regenerációnak. 

De csak az első 6 hét, a gyermekágyas időszak után. 

Addigra ürül ugyanis ki a szervezetedből az izomlazító hormon, melynek hatására meglazultak az izmaid, elmozdultak a csontjaid és elfért (uh, hova is, hogyan is) a gyermek. Körülbelül addigra rendeződnek vissza a csontok is. Ha idő előtt állsz csatasorba, nagyon nagy lehet a sérülésveszély, így semmi esetre sem ajánlom. 

Ez az idő ahhoz is kell, hogy összeszokjatok, megismerjétek egymást. Lesz még időd visszanyerni a formád. Most az anyává érés időszaka van. Mert az anyaság nem olyan dolog, ami a szüléssel együtt jön. Lelki küzdelmek, vívódások sora ez, folyamatos fejlődés, felismerések, átértékelések jellemzik. A szüléssel nem csak a gyerek születik meg, de te mint anya is. 

Ezen időszak után lehet ismét felvenni a kesztyűt és megkezdeni a szervezet rehabilitációját. Szépen, fokozatosan kell és lehet, semmit sem túlerőltetve. 

Ha császárral szültél a rehabilitációs időszak 12 hét, a nagy hasi műtét jellege miatt. 

 

untitled_design.png

fotót készítette: Bordács Melinda

 

Válassz olyan óratípust, ahol melletted lehet a gyerek és próbálj meg a lehető legtöbbet vele tornázni. Te számára egy példa vagy. Másol téged! Ha azt látja, hogy sportolsz és szereted, akkor ahogy cseperedik, úgy egyre jobban ő is becsatlakozik, egyre több mindent fog veled csinálni. Tudom, hogy ez sokkal nehezebb kivitelezni, mint nekem leírni. De hidd el, százszorosan, ezerszeresen meg fog térülni ez az idő is.

Az ő életének is szerves része lesz a sport. Szerintem annál nagyobb ajándékot nem is adhatsz neki, mint a sport szeretete. Ha természetes lesz számára, akkor megóvhatod a mozgásszegény életmód okozta  betegségektől, jobban fogja tudni kezelni a stresszt, nem lesz depressziós, tudni fogja a határait, tudni fogja feszegetni azokat, erősebb lesz az immunrendszere. Kell ennél több? És nem csináltál mást, csak együtt tornáztatok! Jó példát mutattál neki! 

 

A várandósság után szeretnél ismét sportos, aktív életet élni? Szeretnéd megtalálni az egyensúlyt anyaként? Sosem sportoltál még a terhesség előtt, de szeretnél kialakítani egy egészségesebb életformát? 

 A most megjelent okosnaptáram segíthet neked ebben. Ezt a naptár kifejezett picibabás anyukáknak alkottam meg, hogy (újra) megtalálhassák az egyensúlyt, felvehessék a mozgás fonalát és a mozgalmas napjaikba sikeresen beépíthessék a sportot. Ha szeretnél róla többet megtudni, kattints a képre! 

my_escape.png

Ha tetszett a cikk, kérlek, hogy oszd meg barátaiddal is! 

1 komment

Vigyázz, Kész, Szeptember

2017/09/07. - írta: SportosMami

avagy hogyan rázódj bele a sportos mindennapokba

Nyár.... csodálatos naplementék, pár darab lenge ruha, gyerekek szabadjára engedve... 

Szeptember... "holatornacuccomhoppábentmaradtatáskábanazutolsópárizsiszsömlém....." 

vigyazz_kesz_szeptember.png

Intézményesítés mindenkinél megtörtént. Valakinél először, valakinek pedig már rutinszerűen megy. Valaki örül, valaki pedig majd csak néhány hét múlva fog, amikor megtapasztalja, hogy a féltett kisgyermeke milyen jól érzi magát a választott intézményben. 

Ha az első sokkon túl vagy, és a másodikon is, akkor ideje azzal foglalkozni, hogy veled mi van! Tudom, ez ördögtől való gondolat, hogy egy anyukának magára is kell gondolni, neki is kell szabadidő, neki is kell feltöltődés. De annyira nem is! Sőt, ezt már nagyon sok helyen bizonyították, hogy egy anyuka, vagy apuka sokkal terhelhetőbb, sokkal strapabíróbb, ha magára is fordít időt, ha kiszakad a napi rutinból. Mert tudod, üres kancsóból nem lehet teletölteni a poharakat! 

De hogyan is rázódj bele a sportos életvitelbe? 

Ime 5 biztos  tipp egy fitness instruktortól, aki már annyiszor látott sikertörténeteket és nagy bukásokat is, hogy jobb, ha hiszel neki! ;-) 

 

1) Találd meg a megfelelő mozgásformát! 

A lehetőségek száma a végtelenhez konvergál. Táncos, erősítő, step, biciklis, vizes, szárazföldön, levegőben.... ma már mindenféle irányzat megtalálható itthon is! 

Nézz magadba! Annyira tiszteled a ritmust, hogy még véletlenül se lépsz rá? Akkor neked nem valók a táncos, koreografált órák, mert nem fogod magad jól érezni. Válassz inkább erősítő órák közül. Ezen belül is sok lehetőséged van. Lehet saját súlyos óra, ahol a saját testsúlyoddal dolgozol, vagy súlyokat emelgetős, de a box vagy spinning is jó választás lehet. 

A súlyok nem a te világod, de megőrülsz, ha meghallasz egy jó zenét? Akkor a táncos, dance órák, lesznek a nyerők nálad. Itt is már nagyon sok irányzat közül választhatsz. Táncolhatsz latin vagy afro zenékre, lépegethetsz step padon, vagy kipróbálhatod a hip-hop-ot is. 

Neked ezek közül egyik sem tetszik? Mit szólnál valami lassabb, elmélyülősebb, magadra figyelősebb órához? Próbáld ki a jógát, a pilates-t, a port de bras-t!

Nem csíped a csoportos edzéseket? Akkor járj el személyi edzőhöz! 

Természetközeliségre vágysz? Sok a súlyfelesleged? Munka után sétálj a legközelebbi parkban, vagy autó és tömegközlekedés helyett válaszd  a gyalogos vagy a biciklis közlekedést! 

 

2) Találd meg a megfelelő edzőt! 

Az edző olyan, mint egy pulcsi. Valakinek jól áll, valakinek nem. Valakinek tetszik, valakinek nem.  Ha megvan a megfelelő mozgásforma, ne félj elmenni több edzőhöz. Mert lehet, hogy a barátnőd esküszik XY-ra, de téged kiráz a hideg a stílusától, az óravezetési technikájától, a hangszínétől. Ez ne tántorítson el! Menj el máshova, másvalakihez. Mert attól, hogy egy edző nem tetszik neked, a mozgásforma nyugodtan maradhat! 

 

young-woman-and-man-talking-in-fitness-club.jpg

 

3) Találj cinkostársakat! 

Csípd fel munka után a melletted ülő kolléganőt és menjetek együtt edzeni! Vagy a szomszédodat, a gyerek bölcsis, ovis, isis társának anyukáját. 

Együtt mindig motiválóbb, mint egyedül. Ha az egyik mélyebben van, a másik ki tudja ráncigálni onnan és elcipelni az edzésre.

 

4) Hagyj pihenőidőt! 

Ne akarj rögtön heti 7 napot edzeni! A lelkesedés nagyon szép dolog, de ez lehet a megrontója is a sporttal való kapcsolatodnak. Ha túl sokat edzel, felléphet a túledzettség "szindróma", amikor is kedvetlen, depressziós hangulatú lehetsz, hamarabb lesérülhetsz, mert a túlpörgetett szervezet próbál téged visszahúzni, hogy pihenhessen. 

Az ideális a heti 3x1 óra. Ha kezdő vagy, akkor kezd heti eggyel, majd szépen lassan 1-2- havonta emelheted az óraszámot. A fokozatosság és a mérték a kulcsa mindennek! 

woman-in-sunglasses-lying-on-bed.jpg

5) Tűzz ki célokat és ünnepeld meg magad, ha elérted! 

Mint mondtam  lelkesedés nagyon jó és szép dolog, de ez egy  idő után elmúlik. Ha nem tűzöl ki célt, akkor a lelkesedésed elmúltával semmi sem fog arra ösztönözni, hogy folytasd! Még  megváltott bérlet sem... 

Ha viszont vannak célok, akkor van miért dolgozni, izzadni, korábban felkelni vagy később hazaérni. Ha van egy olyan célod, ami minden mást, értsd kifogás, felülír, akkor jöhet hó, eső. szél vagy napsütés, gyerekbetegségek, munkahelyi gondok, te ott leszel az edzésen. A cél lehet bármi: érzelmi, lelki, testi feltöltődés, kiadni a napi stresszt, leadni 1-2-3 vagy akármennyi kilót, kiszakadni a megszokott környezetből, csoporthoz tartozni... stb. 

Ha pedig elértél egy célt, egy lépcsőfokkal feljebb jutottál, egy nehézségi fokkal feljebb dolgozol, akkor ünnepeld meg magad! Mert megérdemled! Mert szuperül teljesítettél! 

 

Ha van kedved kipróbálni magad, ha szeretnéd megtudni mire vagy képes, szeretnéd feszegetni a határaidat, akkor jelentkezz  21 napos ingyenes kihívásomra! 3 hét, 3 különböző testtáj, 3 receptkönyvvel! Kattints a képre a részletekért! 

 

szeva_3.png

 

 Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, hogy oszd meg másokkal is, talán épp a kiszemelt cinkostársaddal! ;-) 

 

Szólj hozzá!

Kókuszolaj, kókuszzsír -egészséges alternatíva vagy káros "divat"

2017/06/26. - írta: SportosMami

Nagy port kavart egy héttel ezelőtt az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) ajánlása, ( Étkezési zsírok  és Kardiovaszkuláris betegségek: Amerikai Szív Társaság Elnöki ajánlása)  melyben részletesen bemutatták az étkezési zsírokat és felhívták a figyelmet  a szívbarát életmódra. Ebben az ajánlásban külön kitértek a kókuszolajra is és lerántották egészséges mivoltáról a leplet.

Valószínű azért, mert az amerikaiak 72%-a hiszi, vagy hitte azt, hogy a kókuszolaj egészséges.

Amerikában is, akárcsak hazánkban, vezető haláloknak számítanak a szív és érrendszert érintő megbetegedések (szívroham, stroke), melyek összefüggésbe hozhatók a helytelen táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal.

Szerettem volna utánajárni, hogy valójában mi is ez a kókuszolaj, vagy kókuszszír, miből áll és milyen hatással van a szervezetre. Mivel én nem vagyok a téma szakértője, ezért segítségül hívtam Borsos Beáta táplálkozási szakértőt, hogy tisztázza a helyzetet.

 

Král Éva /Sportosmami: Először is kérlek, hogy mesélj magadról

Borsos Beáta: Táplálkozástudományi szakértőként a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán végeztem. A preventív, megelőző táplálkozás vagyis, hogy az egyes élelmiszerek milyen módon és mértékben segítik az egészségünk megőrzését vagy visszaszerzését, az étrend kiegészítők helyes használata és a testsúlykontroll a szívemhez legközelebb álló területek.

K.É. /Sportosmami: Mondd el kérlek, hogy mi is a kókuszzsír vagy kókuszolaj valójában és melyik a helyes kifejezés? Olaj vagy zsír?

B. B. :Mindkettő helyes megfogalmazás, de két eltérő anyagról van szó. Bár mindkét anyagot a kókuszból nyerik, összetételben és tulajdonságban igencsak eltérnek. A kókusz olajt az érett kókuszdió sajtolásából nyerik, az így nyert olaj igen stabil és így a magas hőfokon történő sütést is bírja. Ezzel szemben a kókusz vajat vagy zsírt, a kókuszdió húsának darálásával nyerik, így a zsírok mellett rostot is tartalmaz, ezért viszont nem alkalmas sütésre, mert könnyen megég.

coconut-oil-on-wooden-spoon-2090575_640.jpg

K. É./ Sportosmami: Fogyókúra és egészséges táplálkozás kapcsán gyakran találkozunk az egyszeresen és többszörösen telítetlen, illetve a telített zsírsavak fogalmával. Meg tudnád magyarázni, mit is jelentenek ezek a kifejezések?

B. B. : A zsírsavak, vagy egyszerűen csak zsírok, a kémiai vegyületek egy nagyon nagy csoportját alkotják. Ezek csoportosítása leginkább azok „telítettsége” alapján történik, vagyis, hogy a zsírsavak vázát alkotó szénatomok mennyire vannak telítve hidrogénnel. Ahol „hiányzik” a hidrogén ott kettős kötés van a szénatomok között. Ha egy ilyen kettős kötés van, akkor beszélhetünk az egyszeresen telítetlen zsírsavakról, ilyenben gazdag pl. az olíva olaj. Ha több, akkor a többszörösen telítetlen zsírsavakról, ezekben gazdagok a halolajok, repce vagy napraforgó olaj is. Ha nincs kettős kötés a szénláncban, vagyis teljesen telítettek a szénatomok, akkor beszélünk telített zsírokról, ilyenekben gazdagok az állati eredetű zsírok és trópusi olajok is, mint a pálma vagy a kókusz olaj is.

Elmondató, hogy minél telítetlenebb egy zsírsav annál cseppfolyósabb, ebből is következik, hogy az olajok inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, míg a zsírok a telített zsírsavakat.

K. É.: Mi a különbség a jó és a rossz zsírok között?

B.B. : A telített zsírsavak, mint a disznózsír, egészségtelen vagy mondhatjuk „rossz” mert megemeli az LDL vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, ami viszont növeli a szívbetegségek kockázatát.

A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok, mint az olivaolaj vagy a repce olaj, ezzel szemben csökkentik az LDL koleszterin szintjét, ÉS e mellett, növelik a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szintjét, aminek védő hatása van a szervezetünkre.

A szóban forgó ajánlás is azt emeli ki, hogy ha lecseréljük a telített zsírok fogyasztását többszörösen telítetlen zsírokra, vagyis olajokra, akkor 30%-al csökkentjük a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának veszélyét, mint pl. a szívinfarktus vagy a stroke, ami igen kimagasló arány. Olyannyira, hogy a rendkívül hatékony koleszterincsökkentő gyógyszerek, a sztatinok hatásával ér fel!* Mindezek mellet, megfigyelték, hogy a telítetlen zsírokra való áttérés a halálozási arányt is érzékelhetően csökkentette.

Fontos azt is kiemelni, hogy az Amerikai Szív Társaság ajánlása nem kimondottan a kókusz olajat körbefogó tévhitet vizsgálta. Inkább a hosszú évek óta fennálló telített zsírsavak fogyasztására vonatkozó ajánlást erősítette meg; miszerint a telített zsírsavak az egészséges felnőttek esetében nem haladhatja meg a 10 energia százalékot.

Ez azt jelenti, hogy ha kiszámítanánk, hogy az egy nap alatt elfogyasztott ételek (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) mennyi kalóriát tartalmaznak, akkor ennek az értéknek csak maximum 10%-a származhat telített zsírokból. Nem szabad elfelejteni, hogy a zsíroknak nagyon magas a kalóriatartalma, ezért a 10 en% viszonylag kis mennyiségű zsírt takar.

Az évek óta hatályban lévő Magyar ajánlás is a telített zsírok a napi 7-10en% alatti bevitelét javasolja. Tehát a megfogalmazottak szakmai berkekben nem számítanak újdonságnak.

Mivel ezt egy hivatalosnak tekinthető szervezet mondta ki és hívta fel rá a figyelmet, így már hivatalosan is megdőlni látszik egy diéta- teória. Egy a sok közül.  

 

coconut-oil-2421885_640.jpg

K. É. Miért ajánlod vagy nem ajánlod a kókuszolaj fogyasztását?

B.B. Magáról a kókusz olajról tudni kell, hogy rendkívül magas a telített zsírsav tartalma, akár 82-90% is lehet és szinte semennyi esszenciális tápanyagot nem tartalmaz. Több telített zsírsavat tartalmaz, mint azonos mennyiségű vaj vagy akár a marhafaggyú. A kókusz olaj emeli az LDL vagyis a „rossz” koleszterin szintet, igaz nincs benne sem koleszterin sem nátrium.

E mellett egy nagyon friss, a hónap elején a European Journal of Clinical Nutrition–ban publikált tanulmány, a kókusz olaj laktató és elhízást gátló hatását sem tudta igazolni.

Kókuszolaj népszerűségének hátterében egy korábbi, igazoltan nem megfelelően kivitelezett, tanulmány állhat. Ez olyan, mint a gyerekkorunkban a spenót vastartalma volt – ott csak egy tizedes vessző elírása okozta az éveken át tartó spenót őrületet szegény óvodások legnagyobb bánatára.

A kókuszolaj helyett olyan növényi olajok fogyasztását ajánlom, amik nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, mint pl. a repceolaj vagy az olíva olaj. A zsírban vagy olajban való sütést csak alkalomszerűen javaslom.

E mellett javaslom az esszenciális zsírsavak bevitelére való fokozottabb odafigyelést. Vagyis együnk tengeri halakat, mint a szardínia, makréla vagy a lazac. De ha valaki nem szereti a halat, akkor a lenmag és dió rendszeres fogyasztását.

 

*minden esetben érdeklődjön kezelőorvosánál

Nagyon szépen köszönöm Bea válaszait. Ha Beához lenne még kérdése a témával vagy más táplálkozási kérdéssel kapcsolatban, keresse fel Facebook oldalát.

Ha pedig sportos, fitness témával kapcsolatban lenne kérdése, akkor keresse fel a  Sportosmami weboldalamat  vagy Facebook oldalamat

 

Ha tetszett Önnek a cikk, kérem, ossza meg barátaival is! 

 

 

 

Szólj hozzá!

5 érv, miért folytasd nyáron is az edzést

2017/06/05. - írta: SportosMami

" Nyár van nyár, röpke lepke száll virágra, zümmög száz bogár! "

Szögre akaszthatjuk az edzőcipőt és az edzőruhát. Ha elértük a kívánt nyári alakot, akkor azért, ha meg nem, hát akkor már úgy is olyan mindegy, akkor azért. 

Vagy mégsem? 

De ne(m) ám! Íme 5 érv a mellett, hogy folytasd az edzést!

1) A szervezet szereti a folytonosságot

Érdekesen működik az emberi szervezet. Illetve úgy mondanám, hogy logikusan. Azaz, ha beállsz egy napi vagy heti rutinra, akkor ő ahhoz igazítja az anyagcserédet. Ha folyamatosan változtatsz rajta ( egyik hónapban így edzel, a másikban úgy, három hónapig pedig egyáltalán nem) akkor a szervezeted összezavarod, mert mire átállna az egyik rendszerről a másikra te már egy harmadik periódusban vagy. (és csodálkozol, hogy nem formálódsz, fogysz)

shane-rounce-229912.jpg

kép forrása:pixabay

 

2) A motivációnak is jót tesz a folytonosság

Beálltál a heti 2-3 edzésre. Jujj, de szuper! Június 1-jén azonban elengedsz mindent, és irány a nagyvilág. Egész nyáron semmit nem sportolsz rendszeresen szervezett keretek között, gondolj bele, milyen lesz Szeptember 1-jén visszamenni a terembe és megfogni újra a vasakat, vagy beállni valamelyik csoportos órára.... Kész kínszenvedés lesz. Újrakezdeni valamit mindig sokkal-sokkal nehezebb, mint folytatni

pexels-photo-127627.jpeg

kép forrása: pexels

3) Nem mozogsz, mégis ugyanannyit eszel... hova vezet ez?

Hozzászoktál ahhoz, hogy a heti mozgás mellett mit és mennyit eszel. Még egy kis csoki, néhány szelet süti is becsúszott, de nem nagyon érdekelt, hiszen úgy is lemozgod. Na, most ez a "na úgy is lemozgom" szűnt meg. Azaz a nehezen leadott kilóid szépen lassan visszakúsznak rád.

food-salad-restaurant-person.jpg

 Kép forrása: pexels

 

4) A lelkiismereted megnyugtatása nem egyenlő az edzéssel

" Nem edzek, de MAJD futok a strandon, frizbizem, görkorizom, úszom..." Ez körülbelül olyan mondat, mint az, hogy Majd holnap elkezdem.... a lelkedet megnyugtatja, de nem történik semmi holnap sem. 

 graffiti-colorful-now-street-art-mural-facade.jpg

Kép forrása:visualhunt

 

5) Hiányozni fog a mozgás - mivel fogod lelazítani magad egy stresszes nap után? 

Ismered azt az érzést, amikor jár kezed -lábad, nem tudsz egy helyben megmaradni és azt érzed, hogy ha most nem sportolsz, akkor itt helyben szétrobbansz? A mozgás ugyanis nem csak a testednek, de a szellemednek és a lelkednek is gyógyír. Elűzi a stresszt, boldogsághormonnal, azaz endorfinnal és energiával tölt fel, kikapcsol és ellazít. 

 3796279865_1162a07906_z.jpg

kép forrása: visualhunt

 

Ha kedvet kaptál a folytatáshoz, vagy szeretnél most belekóstolni a sport világába, csatlakozz a 21 napos  sportos kihívásomhoz! 21 nap, 21 edzésvideó, 20 perces edzések, 3 testtáj  ( kar/váll, hát, popsi/comb) receptgyűjteménnyel, mindezt INGYEN! Ide kattintva te is csatlakozhatsz a kiíhíváshoz! Tarts velünk!  

Szólj hozzá!

A szülői fáradtság 7 stációja

2017/05/27. - írta: SportosMami

Gyereket nevelni csodálatos dolog. Egy gyerek teljessé tudja tenni két ember kapcsolatát.  

Amennyire be tudja aranyozni az ember életét ez a pici élet, olyannyira fel is emészti mindkét szülő energiáját. És bármennyire is szereted a gyereke(i)det, bizony néha azt kívánod, bárcsak lenne egy jótündér, aki kicsit leveszi a felelősséget a válladról. 

Mert amikor még pici és védtelen, azzal vagy elfoglalva, hogy kitaláld, miértr sír, amikor pedig már szalad és mindenre felmászik, akkor arra koncentrálsz,hogy életben tartsd, miközben egyik életveszélyes mutatványt hajtja végre a másik után. Ebben bizony jócskán el lehet fáradni. Nézzük át, mely az a hét stáció, melynek végén lehet, hogy jobban éreznéd magad egy kereszten kifeszítve, csak végre hagyjon mindenki békén!

1) Ide nekem az oroszlánt is! 

Ez az első fázis. Itt még tele vagy energiával, buzgón figyeled az édes, drága gyerkeke(i)d minden rezdülését. Azonnal kicseréled a pelusát, ha bekakilt, átöntöd az angyalkás pohárból a télapósba a reggeli teáját, mert most épp abból volt kedve inni, azonnal játszol vele, ha látod, hogy kicsit is unatkozik.

caroline-hernandez-177784.jpg

fotó:unsplash

 

2) Hm... Azt hiszem rámfér még egy kávé

Ma valahogy nem az igazi.... Nyűgösködés volt, nem találtad  helyed, nem aludtál jól, mert a gyerek sokszor felébredt. Jön a foga, front van, meleg van vagy épp hideg. 

pexels-photo-265186_1.jpeg

fotó:pexels

 

3) Egy kávé nem kávé, két kávé fél kávé, három kávé egy kávé, de egy kávé nem kávé.... 

Napok óta nem alszol (jól). Hiába teszel bármit, semmi sem jó. Már kezd kevéssé érdekelini, hogy a kölök milyen pohárból kívánja fogyasztani a reggeli teáját, ha unatkozik bekapcsolod neki a videómegosztót és keresel valami kedves mesét neki, ami feljeszti.

pexels-photo-175936.jpeg

fotó:pexels

 

4) Az estét egy pohár borral zárod. 

Végre sikerült aludnod egy kicsit. Épp csak annyit, hogy másnap ne úgy ébredj, mint aki egész éjjel kapált. Ennek ellenére úgy jársz, mint egy holdkórós. A tegnapról megmaradt teát odaadod reggel a gyereknek, mondott valamit, hogy másik pohárból szeretné, de te azzal vagy elfoglalva, hogy a kávét intravénásan magadba töltsd, hogy legalább úgy nézz ki, mint aki beszámítható. Este úgy döntesz, megérdemelsz egy pohár bort... vagy kettőt, de négynél többet semmiképp. 

 dog-sleeping-resting-rest-canine-tired-sleepy.jpg

fotó:visualhunt

 

5) "Napfelkelte előtt a te gyereked" 

Már az Oroszlánkirályban is előjött ez a mondat. :D Sorsot húztok, hogy ki keljen fel a gyerekhez, de lehet, hogy az kel fel, aki kevéssé tudja elviselni a sírását. A pisis pelusra már fel sem kapod a fejed, a kakisat is akkor cseréled, ha már sír, hogy csíp. Örülsz, hogy a létfentartáshoz szükséges életfunkióid működnek... és még hol van a vége..

 

6) Feszült állapot

Már a tűréshatárod körül jársz... nem tudsz rendesen aludni, nincs időd magaddal folgalkozni, nem tudsz feltöltődni, úgy érzed, nem bírod tovább... Semmi sem jó, és különben is... Mostmár bármilyen "mesét", videót bekapcsolsz neki, még az idegesítő hangú nénit is, aki épp' egy babakocsit rak össze, és már vagy ezerszer láttátok, csak maradjon egy kicsit csendben....

cat-697522_640.png

fotó:pixabay

 

7) Az ősrobbanás

A világűrben lezajlott ősrobbanás bakfitty ahhoz képest, amit te most átélsz. Ha nem lehet egy szabad délelőttöd, vagy délutánod, akkor biztos kitekered a büdös kölök nyakát.... Persze ezt sosem gondolod komolyan (na jó, ebben az idegállapotodban már lehet, hogy igen) 

io_anger_standard2_1.jpg

fotó: pixar.wikia.com

 

Bármelyik állapotban is vagy most, tudd, hogy nem vagy rossz szülő. Mindenkinek lehetnek rossz napjai. Öleld meg a gyereket, mondd el neki, hogy nagyon szereted, de most fáradt vagy, nyűgösebb, nem rá haragszol. 

Nagyon érdekes, de az én gyerekem már egész pici korában megértette, ha ezt mondtam neki. Vagy legalábbis én azt gondoltam és ezáltal kicsit megnyugodtam. :-) De a lényegen mit sem változtat. Hús- vér ember vagy, aki hibázik, aki elfárad és akinek vannak szélsőséges érzelmei. A gyereknek nem egy tökéletes apára, és anyára van szüksége, akit mutogathat, mint egy próbababát, hanem olyanokra, akik az életre nevelik és bizony az életben hullámhegyek és völgyek vannak. 

Ha látod, érzed magadon, hogy kezdesz fáradni vagy a teljesítőképességed határát súrolod, ne félj elvinni a nagyihoz, beadni egy héten néhány napra családi napközibe vagy bébiszitterre bízni. 

Neked is kell a töltődés. Járj el mozogni, varró szakkörre, kézműves iskolába vagy egyszerűen csak legyél néha egyedül és csináld azt, ami számodra jól esik. Hogy aztán ismét csontig lerághassa a gyerek a húsod! Mert ők már csak ilyenek! Mi pedig ilyennek szeretjük őket! De nyugalom, csak az első 40 év a fárasztó..... ;-) 

Ha szeretnéd tudni, hogyan lehetsz aktív, kiegyensúlyozott, magabiztos, nyugodt a gyermek mellett, iratkozz fel a Sportosmami hírlevelemre és kövess a Facebookon is! 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is! 

1 komment