Légy' sportos, kiegyensúlyozott, aktív a várandósság előtt, alatt és után!

21 nap nem a világ! Vagy mégis?

2018/11/28. - írta: SportosMami

A 21 napos kihívások, új szokások kialakításának 5 buktatója és megoldásai

Töretlen népszerűségnek örvendenek az interneten a 21 napos kihívások. Legyen szó sportos témáról, pozitív gondolkodásról vagy épp' egészséges életmódról.

De honnan is indult és miért pont 21 nap?

 date-307876_1280.png

A pszichológusok, viselkedéskutatók egyöntetűen állítják, hogy 21 nap szükséges ahhoz, hogy egy új szokást kialakítsunk. Ezt állítólag a tyúkokra vezették vissza, azaz a tyúknak is 21 nap kell ahhoz, hogy a tojásaikat kiköltse. 

Ha a tyúk képes 21 napig egy helyben ülni, pedig neki fél diónyi nagyságú agya van, akkor az ember is képes új szokásokat felvenni ennyi idő alatt. (Ha te sem érted az összefüggést, a hiba nem a te gépedben van. :-) )

animal-1867521_640.jpg

 

Olyan egyszerűen hangzik ez a 21 nap. "3 hét! Oh, mit nekem az! Gyerünk, ide nekem az oroszlánt is!"

Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal vágunk neki egy új szokás kialakításához, vagy épp egy 21 napig tartó kihívásnak, de hogy most igazán aktuális legyek, az újévnek is.

Mindenkinek szorít valahol a cipője. Valaki szeretne elkezdeni mozogni, mások tudatosabban szeretnének étkezni, megint másoknak elege van, hogy folyton csak panaszkodik és panasz veszi körül, de a sort napestig folytathatnám. Az emberek nagy része érzi, hogy nem kerek a világa, ezen pedig szeretne változtatni. Ez pedig üdítő dolog.

A változás érdekes módon bennünk negatív érzelmet vált ki. A változás rossz, a változás ismeretlent hoz, félni kell tőle, nekem legalábbis ezt tanították a szüleim. Ne akarj kitünni, ne akarj változást, húzd meg magad, válj eggyé a tömeggel és akkor nem lesz baj. Ez persze az akkori rendszerben érthető viselkedés volt részükről, hiszen ők ebbena szellemben nőttek fel. De már a 21. században ez nem "eukomform". Amikor minden pillanatban változik a világ, vele kell változnunk nekünk is, különben tényleg le és kimaradunk. 

Mert egyetlen dolog állandó manapság, az pedig a változás! A változás pedig nem rossz! Általa fejlődünk, gyarapszunk, tapasztalunk! untitled_design-2.png

Változz!!! Változtass! Legyél bátor! Merj kilépni a korlátaidból! Merd azt mondani, hogy ez nekem nem jó!!! 

A változás útja pedig hosszú. Nem fog megtörténni egyik pillanatról a másikra, hacsak nem halálos diagnózist kaptál kézhez. Rengeteg türelem, szorgalom és önfegyelem kell hozzá!

Nem kertelek! Ez lesz életed leghosszabb 21 napja! De mint minden csodálatos dologért, bizony ezért is meg kell dolgoznod! Nem nyújták aranytálcán az új életed! De ha tisztában vagy a buktatókkal, talán könnyebb lesz őket felismerned és könnyebb lesz fityiszt mutatnod nekik. 

Ezután az igencsak hosszú bevezető után lássunk hozzá és nézzük meg, melyek azok a pontok, amiken elbukhatsz!

 

1) Hirtelen felindulásból jelentkeztél a kihívásra vagy találtad ki, hogy felveszel egy új szokást! 

"Hű, de jól hangzik! 21 nap alatt mindennap mozgok, szuper testem lesz, szuper energikus leszek és megváltom a világot!" 

A hírtelen felindulás nagyon jó érzés! Elkezdesz endorfint termelni, egy nagy csatakiálltással nekiindulsz és pont a második napig bírja a lelkesedésed. Aztán jönnek a szürke hétköznapok, amikor VALÓBAN tenni kellene érte, átszervezni a napodat, kevesebb tv-t nézni, kevesebb telefont nyomkodni és már nem is lesz annyira érdekes az egész! 

A nagy elán helyett légy' tudatos! Építsd fel magadban, miért is jelentkeztél a kihívásra vagy miért akarsz új szokást felvenni. Vegyél magadnak egy füzetet, írd bele, részletesen és pontosan, hogy min szeretnél változtatni, miért, miért nem tetszik az, ami van és mit vársz attól, ha majd véget ér a 21 nap! Ezt pedig elő tudod venni minden egyes olyan pillanatban, amikor azt érzed, hogy ez most neked nem fog menni. Mert most épp' nyűgös vagy, vagy a gyerek az, vagy a kedvenc filmed megy a tévében és úgy gondolkodsz, mint Pató Pál úr! "Ej, ráérünk arra még! "

 

2) Nem tervezed meg a napodat! 

Az új dolgokat bizony be kell építened a napodba. Ha nem vagy a listaírós fajta, akkor határozd el, hogy ezt is a szokásoddá teszed, ugyanis ha nem, akkor bizony szét fog esni a napod. Ha nem írod le aznap reggel vagy előző nap este, hogy milyen fontos, kevéssé fontos, vagy ráér, de meg kell csinálni kategóriás feladataid vannak, akkor bizony előfordulhat, hogy az ad hoc jellegű feladatok elveszik a helyet ezektől a fontos, mindenképpen elvégzendő feladatoktól és mivel mindenkinek 24 órából áll a napja, a nap végére egyetlen feladatot sem pipáltál ki, ami sikertelenség érzéséhez vezethet. " Már megint nem csináltam semmit ma". Semmi olyat, ami valóban fontos lett volna. De erről itt sokkal többet olvashatsz. 

checklist-2077020_640.jpg 

3) Nem jutalmazod meg magad

A jutalom szót minden formájában értem. Hajlamosak vagyunk arra, hogy megyünk előre, érjük el egyik eredményt a másik után, de nem állunk meg egy percre sem, hogy megdicsérjük magunkat, amiért ennyi mindent tettünk azért, hogy ez megvalósulhasson, mi mindent áldoztunk fel, (szabadidőnket, gyerekkel töltött időnket, pénztárcánk tartalmát) hogy ott lessünk, ahol. Másoktól jól esik a dicséret, sőt néha kikérjük magunknak, hogyha nem kapunk, de magunkat a legtöbbször elfelejtjük vállon veregetni, pedig ahhoz, hogy a lelkesedés, a motiváció megmaradjon, ennek az aprónak tűnő momentumnak óriási jelentősége van. Ezért azt javaslom, ha eltelik a 21 napból egy hét, akkor jutalmazd meg magad valamivel. Egy szabad délutánnal, egy forró fürdővel, egy kis énidővel, és mondd ki hangosan vagy félhangosan, esetleg a tükörképednek, hogy azért kapod most ezt magadtól, mert nagyon ügyesen helytálltál, túl vagy egy héten, minden nap teljesítetted az eltervezett feladatokat, itt az ideje learatni a babérokat! 

 

4) Egyedül pisilsz, széllel szemben

Nagyon nehéz egy szál gyertyának lenni a sötétségben. Ha senki sem támogat, sőt, még meg is kérdőjeleznek, akkor egy idő után te is elhiszed, hogy nem vagy rá képes, nem tudod megcsinálni, mit akarsz te.... Keress olyan csapatot, csoportot, akár online is, ahol hasonló, változást kívánó emberekkel lehetsz. Ahol megtapasztalhatod, milyen is az, amikor hasonló beállítottságú emberek, hasonló problémákkal küzdenek, hasonlóan nehéz nekik is, de mennek előre, küzdenek, hajtanak. Ezzel könnyebbé teszitek egymás útját! Ha látjátok, hogy a másiknak sem hullik az ölébe a dicsőség, ők is ugyanúgy megdolgoznak azért, hogy előrébb jussanak, de utána végre elérik a céljukat, annál motiválóbb dolgot nemigen tudok elképzelni! 

 gummi-bears-gummibarchen-fruit-jelly-maverick-alone.jpg

5) Azt hiszed, hogy egy nap kihagyás mit se számít

De bizony hogy számít! Minden nap fontos, minden nap számít! Mert ha egy nap kimarad, akkor bizony precedenst teremtettél! Már a következő nap van mire hivatkoznod. "Tegnap se csináltam meg, mégsem dőlt össze a világ, majd ma duplán.... de ma sem, majd holnap triplán.... a tripla után pedig már csak a nagy semmi van, hiszen ez már behozhatatlan.. 

 

 

Mostmárt, hogy tudod, mik lehetnek azok a buktatók, amik megakadályozhatnak abban, hogy sikeres legyél, azaz kialakíts egy új szokást vagy végigmenj egy 21napos kihíváson szeretnélek kihívni, hogy teszteld le a fent tanultakat! 

Gyere és csatlakozz a 24 napos Sportosmami Adventi kihíváshoz, ahol 21 nap alatt átgyúrjuk a tested, megdolgoztatjuk a kar és váll izmainkat, hogy szép formásak legyenek, a hátizmainkat, hogy megelőzzük, kezeljük a már meglévő, enyhe hátfájásunkat és formáljuk a popsi és combizmainkat! 3 hét, 3 testtáj, 21 edzésvideó,2 receptgyűjtemény, 1 támogató, zárt Facebook csoport! MINDEZ INGYEN!  Dolgozd le előre a karácsonyi evés, ivás kalóriáit, alakíts ki egy új szokást, tedd az életed részévé a rendszeres testmozgást, hogy 2019 sportosabb, egészségesebb, fittebb és boldogabb legyen! 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Sportosmami AnyaTárs Facebook csoporthoz, ahol hasonló témában találsz mégtöbb bejegyzést, személyes tapasztalatot, kismamák, picibabás anyukák oszthatják meg élményeiket, sikereiket egymással!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportosmami.blog.hu/api/trackback/id/tr9314398784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása